Русија позива на светску сарадњу у време пандемије

Русија је позвала све земље да блиско координирају напоре у одговору на пандемију корона вируса како би што је више могуће умањиле број смртних случајева и негативан утицај пандемије на глобалну економију.

То се наводи у коментару руског Министарства спољних послова, поводом резолуције Генералне скупштине УН под називом „Глобална солидарност у борби против болести корона вируса 2019“, преноси ТАСС.

„Позивамо земље да блиско координирају напоре у одговору на нову претњу како би што је више могуће умањили губитке људских живота и глобалне економске последице. На основу принципа солидарности, Русија наставља да пружа помоћ у борби против корона вируса земљама којима је она највише потребна“, поручује се у саопштењу.

Руско министарство је, такође, критиковало неспремност појединих утицајних земаља играча да укину санкције услед пандемије, преноси ТАСС.

„Жалимо што чак и у време глобалне здравствене претње, сматрају да је немогуће да одустану од политизованих приступа“, наводи се у саопштењу.

Генерална скупштина УН једногласно је усвојила резолуцију у којој се констатују „ефекти без преседана“ које је изазвала пандемија корона вируса, уз апел да се интензивира међународна сарадња с циљем да се „ограничи, ублажи и савлада ковид-19“.

Скупштина није усвојила резолуцију коју је предложила Русија у којој се позива на солидарност пред изазовима које је наметнуо нови вирус, на окончање трговинских ратова, укидање протекционизма и унилатералних санкција уведених без сагласности Света безбедности УН.

У јуну тестирање вакцина на људима

Очекује се да ће испитивања прототипа вакцине за нови корона вирус на животињама бити завршена крајем априла, а пробе на људима почеће у јуну, рекао је генерални директор Новосибирског векторског државног истраживачког центра за вирологију и биотехнологију Ринат Максјутов у документарцу „Опасни вирус“, који је емитован на телевизији Росиа-1.

Према његовим речима, испитивања на мишевима и ласицама су готова, а пробе на нижим приматима ће ускоро почети, преноси ТАС.

„Планирамо да довршимо испитивања на животињама крајем априла, а затим ћемо прећи на предклиничка истраживања која укључују људе, а пробе на људима почињу у јуну“, додао је Максјутов.

До сада је потврђен укупно 4.731 случај корона вируса у Русији, са 333 пацијента која су се опоравила од вируса. Према последњим подацима смртни исход у тој земљи имала су 43 случаја.

извор: ТАНЈУГ; РТВ
фото: EPA-EFE (Sergei Ilnitsky)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *