REFORME U OBRAZOVANJU SU NEIZBEŽNE

Drage kolege i učenici, uobičajeni način života i primjena standardnih metoda učenja drastično su se promijenile pojavom Kovida 19. Sve ovo je uticalo na to da se ljudi iz raznih sfera naučnih i akademskih krugova sve više angažuju u pronalaženju novijih pristupa i rješenja za novonastalu situaciju. Ova situacija oslikava sve propuste i slabosti naših sistema počev od zdravstva, pitanja ekonomije pa i obrazovanja. Svjedoci smo da ovi sistemi i pored toga što deluju napredno i neovisno imaju mnoge nedostatke i u potrebi su za međusobnom korelacijom i dopunjavanjem. U samim počecima širenja pandemije nismo toliko shvatali ozbiljnost situacije. Naši sistemi su delovali previše samouvjereno jer su u dotadašnjem načinu življenja i ophođenja vjerovali da su dostigli makcimalan stepen umijeća vladanja u svim sferama socijalnih i naučnih znanja.
Takvo shvatanje se u velikoj mjeri odrazilo i na obrazovni sektor. Novi izazov se postavio pred školstvo. Kako naizgled jednostavan i svakidašnji sistem internet komunikacije uvesti u školstvo, te ga bazirati na odnos učenik profesor. Ovde se ne govori o svakodnevnim problemima sa kojim se susrećemo prilikom internet komunikacije kao što je slaba internet konekcija i slično. Ovde govorimo o slabostima virtualne komunikacije u školstvu. Riječ je o problemu preobrazbe interpretacije realnog odvijanja nastave u virtualnu nastavu. Što se do tada činilo kao nešto sasvim jednostavno postalo je problem. Profesori od kojih su neki dugogodišnji uposlenici obrazovnih ustanova, imaju mnogo problema sa novim načinom odvijanja nastave i nemaju konkretan pristup i rješenje problema u uspostavi online nastave i ovom novom virtualnom načinu podučavanja učenika.

Ista situacija je i u regiji, Hrvatskoj i Srbiji. U razgovoru sa kolegicom iz Srbije, nastavu održavaju kako ko zna i umije.

Preko svih društvenih mreža, Microsoft office 356, Googl classroom i Zooma. Ministarstvo već deseti dan šalje različite dopise. Nastavnici su na online obuci za Teams. Problem je što i deca nemaju tehniku i nisu obučeni kao i nastavnici.
I profesori i učenici našli su se pred jednim sasvim novim poglavljem u oblasti obrazovanja. Jedno je sigurno. Reforme u obrazovanju su neizbježne. Da bi se prevazišao ovaj problem potrebna je prije svega pomoć i angažiranost državnih institucija koje se bave obrazovnim sektorom. Također ništa manje bitna je pomoć profesora. Potrebno je napraviti i vijeće koje bi sačinjavali profesori i učenici koji bi na osnovu vlastitih prijedloga i iskustava na najbolji način predočili svoja viđenja rješenju ovog problema. Tek tada ćemo vidjeti prve pozitivne pomake.

piše: Mr. sci Maksuda Muratović, profesor fizike u JU Gimnazija Živinice, BIH

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *