Ресторан „Сокаче” припрема бесплатне оброке за најстарије

Ресторан „Сокаче“ један је од друштвено одговорних угоститељских објеката који су покренули хуманитарну акцију да би за време пандемије коронавируса и забране кретања помогли нашим најстаријим суграђанима и олакшали им свакодневицу.

Власник ресторана „Сокаче“ Јован Николић Његован објашњава да запослени, од понедељка, 23. марта, припремају бесплатне оброке за грађане старије од 75 година.

– Просечно, људи изнад 62 године су стекли право на пензију, али одлучили смо се да се не водимо тим податком јер су многи од њих и даље прилично витални у тим годинама – каже Николић Његован. – Међутим, грађани који имају више од 75 година сигурно су онемоћали, теже се крећу и потребна им је помоћ више него другима.

Како истиче, акција је покренута почетком седмице.

– С обзиром на то да акција траје тек непуну недељу, нисмо запазили да ли грађани имају омиљено јело с нашег менија – наглашава наш саговорник. – Настојали смо да одаберемо јела која су карактеристична за ово подручје, односно храну на којој су сви одрастали и коју све генерације воле, попут кромпир-паприкаша, купуса с јунетином, бораније или грашка с месом, теста са сиром или кромпиром… Као прилог дајемо лепињу и салату, а као десерт сезонско воће, док је недељни ручак посебан – фаширана шницла у парадајз-сосу, лепиња и колач.

Јован Николић Његован каже да се све више грађана јавља па се дешава да ресторан прими и до 50 поруџбина дневно, а до сада су топао и укусан оброк упутили на више 250 адреса.

– Досадашња искуства су лепа, ни на један лош коментар нисмо наишли – наглашава Николић Његован. – Телефони нам звоне непрекидно, а на друштвеним мрежама даноноћно стижу обавештења у којима грађани дају подршку нашој иницијативи. То говори да људи цене нашу идеју и труд – истиче наш саговорник, уз напомену да ниједан његов запослени неће добити отказ јер посла има за све.

Јован Николић Његован нагласио је да акције не би била могућа без помоћи УГ„Нови Сад“ и Горана Бајшанског, пекаре „Клас плус“, „Пасте и тестенина“, млекара „Дана“ из Врбаса и „Маглић“, месара „Штранд“ и  „Укуси равнице“ из Селенче, као и доставе хране „Падрино“.

Поруџбина телефоном

Уколико грађани желе да остваре право на бесплатан оброк или познају неког коме је потребан, треба да позову телефон 66-22-007 или 063/55-16-72, сваки дан до 16 часова, а храна ће им бити бесплатно достављена сутрадан до 15 сати.

– Не проверавамо грађане да ли имају више од 75 година већ се ослањамо на њихову савест, а уколико ипак дође до злоупотребе, на ту адресу више не достављамо храну – наглашава Николић Његован.

  извор: Dnevnik.rs С. Ковач
 Фото: Ресторан „Сокаче“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *