Реконструкција – како је настрадао човек због којег букте протести у САД?

Кључни догађаји који су довели до смрти Џорџа Флојда, црнца којег је бели полицајац Дерек Шовин угушио коленом, након чега је дошло до насилних протеста широм САД догодили су се у року од само 30 минута које су медији реконструисали на основу изјава сведока, видео снимака и званичних извештаја.

Флојд (46) умро је након што је 25. маја ухапшен испред продавнице у Минеаполису у Минесоти, пошто је продавац назвао полицију, оптужујући га да је куповао цигарете фалсификованом новчаницом од 20 долара. Седамнаест минута након што је први аутомобил стигао на лице места, тројица полицајаца су држали на тлу Флојда који није давао знаке живота.

Све је почело на раскрсници 38. улице и Авеније Чикаго у Минеаполису, где је 25. маја предвече стајао паркиран плави џип, који је возио Флојд. Флојдов џип је био паркиран тачно преко пута продавнице „Кап Фудс“ у којој је купио цигаре.

У 19.57 по локалном времену, два радника излазе из продавнице и долазе до паркираног возила захтевајући од Флојда да им врати цигаре које је управо купио, али се на радно место враћају празних руку, према реконструкцији догађаја коју је направио Њујорк тајмс, преноси РТС.

Само четири минута касније, у 20.01, позивају полицију и пријављују да им је Флојд цигаре платио фалсификованом новчаницом од 20 долара. Како се види из објављених транскрипта разговора, пријављују да је Флојд „ужасно пијан“ и да „не може да се контролише“.

Власник продавнице испред које се све догодило, Мајк Абумајале, рекао је касније за NBC да је Флојд био редовна и радо виђена муштерија и да никада није правио проблеме. На дан када се инцидент догодио, власник није био у продавници. Објаснио је да су његови запослени само пратили протокол.

Врло брзо, у 20.08, прво полицијско возило улази у видокруг оближњих сигурносних камера. Из аутомобила излазе два полицајца и прилазе Флојдовом џипу. Само неколико секунди након што су пришли, полицајац Томас Лејн се хвата за пиштољ и наређује Флојду да стави руке на волан. Није познато зашто је Лејн морао да извади пиштољ, пише BBC.

Полицајци извлаче Флојда из аутомобила, везују му лисицама руке иза леђа и одводе га на тротоар испред оближњег ресторана, где Флојд мирно седа на под, наслоњен на зид ресторана. Шест минута након хапшења, полицајци воде Флојда ка полицијском возилу. На видео-снимцима се види да Флојд на путу од ресторана до полицијског аутомобила пада. Према званичним документима, Флојд је одбио да уђе у аутомобил, правдајући се полицајцима да је клаустрофобичан и да не може да дише.

У међувремену је на лице места стигло и друго полицијско возило, а у 20.17 и треће, из којег излазе полицајци Ту Тао и Дерек Шовин, који ће касније и сам бити ухапшен због Флојдове смрти.

Шовин се одмах прикључио покушају својих колега да Флојда угурају на задње седиште полицијског аутомобила. У једном тренутку, не зна се зашто, полицајац нагло извлачи Флојда из возила и он везаних руку пада на земљу. Док Флојд лежи на коловозу, два очевица почињу да снимају све што се догађа, а на првим снимцима се види како чак четири полицајца заједно држе Флојда лицем притиснутог уз бетон.

У 20.20 први пут се чује Флојдов глас који запомаже и говори полицајцима да не може да дише. Полицајци ускоро зову медицинску помоћ, уз пријаву да Флојд крвари из уста. Упркос томе, Шовин не подиже колено са Флојдовог врата још пуних седам минута. На неколико видео-снимака очевидаца чује се како Флојд најмање 16 пута у року од свега пет минута говори полицајцима да не може да дише. Моли их да га пусте да устане и обећава да ће ући у возило.

У једном тренутку, Флојд остаје без свести и непомично лежи, када и окупљени грађани упозоравају полицајце да провере Флојдов пулс, али Шовин не подиже колено са Флојдовог врата ни у једном тренутку.

У 20.27 стиже екипа хитне помоћи. Док лекари проверавају Флојдов пулс и покушавају да га окрену на страну, Шовин и даље своје колено држи на његовом врату, иако Флојд већ неколико минута лежи потпуно без свести. Полицајац колено подиже тек када лекари Флојда стављају на носила.

Шовиново колено је на Флојдовом врату било осам минута и 46 секунди. Флојда одвозе у болницу, где је ускоро проглашен мртвим. Његова смрт довела је до насилних протеста широм САД, у којима је живот изгубило неколико особа, а 40 градова је увело полицијски час.

извор: РТВ
фото: EPA ( QUIQUE GARCIA)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *