РГЗ: Тржиште некретнина се потпуно опоравило

Републички геодетски завод (РГЗ) саопштио је данас да је дошло до потпуног опоравка тржишта некретнина у Србији, само десетак дана од укидања ванредног стања, и да се број промета непокретности вратио на ниво пре 16. марта.

РГЗ је током викенда обрадио и анализирао све пристигле купопродајне уговоре након завршетка ванредног стања и утврдио да се тржиште опоравило изненађујуће брзо, каже се у саопштењу Завода.

„За само десетак дана број прометованих непокретности се вратио на ниво пре увођења ванредног стања“, кажу у РГЗ.

У седмици од 11. до 17. маја број продатих непокретност се и више него удвостручио, у односу на период од 4. до 10. маја, додаје се у саопштењу.

„Интересантно је видети и да се готово истом брзином променио и начин кретања капитала. Ниво куповина за готовину приближио се нивоу пре почетка примене мера за борбу против корона вируса“.

Током 2019. године, како наводе, чак 70 одсто станова у Србији било је купљено за кеш, а преосталих 30 процената је плаћено из кредита.

Током ванредног стања тај се однос променио и много се мање куповало за готовину, а однос је био приближно 50 посто за кеш и 50 одсто на кредит.

„Тржиште непокретности у Србији показало је изузетан ниво осетљивости када је дошло до ванредних околности које су утицале на свакодневни живот грађана, али и изузетну еластичност да се великом брзином врати у уобичајене токове, већ при првим знацима нормализације животних активности“, закључује се у саопштењу.

извор: ТАНЈУГ, РТВ
фото: ok-school.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *