РАДОСТ И ВЕДРИНА НА 7. ШЕКСПИР ФЕСТИВАЛУ

„Бетовен и Шекспир“ у извођењу Гудачког квартета Београдске филхармоније, несвакидашњи спој двојице уметничких великана отвориће седми по реду Шекспир фестивал. Мање је познато да је Бетовен управо у Шекспиру налазио инспирацију за многа своја дела, посебно за гудачке квартете, а кроз увертиру за Кориолана и Буру директно се одужио свом уметничком идолу.

Романтична комедија која је плод сарадње Народног позоришта у Нишу, Крушевачког позоришта и Интернационалног Нишвилле Јазз Како вам драго према концепту Никите Миливојевића, затим Два витеза из Вероне Шабачког позоришта редитељке Мие Кнежевић, чувена драма Тома Стопарда о двојици споредних ликова из Шекспировог Хамлета Розенкранц и Гилденстерн су мртви Српског народног позоришта у Новом Саду а у режији Игора Павловића, биће на програму седмог Шекспир фестивала који ће се, уз подршку УНИQА осигурања, одржати од 12. до 16. септембра на централној фестивалској локацији – велелепној Вили Станковић у Чортановцима. Последњег фестивалског дана на програму је Мој Шекспир Никите Миливојевића, неочекивана форма у којој глумци највећег драмског писца смештају у садашњост и помажу нам да га упознамо кроз догодовштине иза сцене и искуства која су стекли наступајући у Шекспировим драмама.

Карте за ово јединствено драмско искуство, могу се купити по цени од 500 динара.

Програм 7. Шекспир фестивала најавио је Никита Миливојевић, директор и оснивач фестивала, док су испред институција које су подржале овај догађај говорили и Драгана Милошевић, покрајински секретар за културу и јавно информисање, Владимир Гак, председник Општине Инђија и Соња Марић, директор Сектора за маркетинг и корпоративне комуникације УНИQА осигурања.

„Част нам је што Шекспир Фестивал, аутентичан празник културе и позоришта, већ седам година расте заједно са УНИQА осигурањем. Сам Шекспир је рекао да је вера у радост готово иста као и сама радост. Нас радује што после дужег времена, међу првима отвара врата поклоницима уметности и позоришног стваралаштва у Србији. Фестивал, иако од почетка јединствен, овај пут ће услед околности, можда верније него икад у велелепном здању виле Станковић, дочарати Шекспирово време у ком су се, као данас, представе одржавале под ведрим небом. Фестивал ће ове године уз подршку УНИQА осигурања бити сигурно место за добру забаву оличену у јединственом споју музике и комедије. Свима нам је потребно више смеха, оптимизма и добре енергије, а када се све то имате на овом јединственом месту у оквиру Шекспир фестивала, немамо сумњу да ће та радост пронаћи пут до своје публике. – рекла је Соња Марић, наглашавајући да ова компанија остаје доследна правим вредностима традиционалном подршком уметности и позоришном стваралаштву.

Шекспир фестивал, јединствен је културни догађај који је прошле године Европска мрежа фестивала и званично уврстила у листу најзначајнијих наСтаром континенту.

Фестивал је осмишљен како би извођењем представа под ведрим небом на аутентичан начин дочарао време негујући успомену на највећег светског драмског ствараоца, од почетка се одржава уз помоћ и подршку Покрајинске владе, Општине Инђија, Министарства културе, Града Нови Сад, УНИQА осигурања и МТС Телеком Србија.

Оснивање Шекспир фестивала у Србији иницирао је редитељ Никита Миливојевић након премијере његове представе „Хенри ВИ” у чувеном Глоб театру у Лондону у мају 2012. године. Поред жеље да нам открије Шекспира на нов начин, Никита Миливојевић је био вођен идејом да се Вила Станковић – изузетан простор затворен за јавност у Србији, учини атрактивним културно-туристичким местом.

Овај фестивал је јединствена прилика да домаћа публика погледа тренутно најпопуларније комедије српских позоришта које се играју по Шекспировим делима. Уз поштовање здравствених препорука, Фестивал који се традиционално одржава на отвореном, организује се уз смањен капацитет публике због превентивних мера и физичке дистанце.

Са овог линка мозете преузети програм фестивала:

https://mega.nz/folder/aYwnDL6D#7KFHPZ70ThIuWscRyYLJxw

 

извор : СНП
фото: Јелена Ивановић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *