ПУТУЈМО СРБИЈОМ- ЗАВОЈСКО ЈЕЗЕРО

Величанствени драгуљ тамо где успомене израњају из дубине

Завојско језеро налази се на нашој чувеној планини, Старој планини недалеко од Пирота. Да је сам овај крај југа наше земље посебан сведочи богатство друштвених и природних особености укомпоновано са дугом традицијом мешања бугарског, српског и турског етноса током историје што чини прави културни мозаик. У давна времена села која окружују језеро имала су конаке на караванским путевима из Источне Србије према Бугарској и Турској.
Језеро је настало у незапамћеној природној катастрофи када се велика количина земљишта обрушила на реку и тада је потопљено село. Данас се на тај дан одржавају приредбе и вашари са фолклорним мотивима пиротског краја. На језеру је изграђена и хидроцентрала па сам пад воде преко бетонске конструкције представља још једну атракцију за видети.
Туристи користе камп насеље у околини језера, а ту су и ресторан као и приватне викендице.
Култ веровања у разне појаве и објекте још увек егзистира у овим областима. Дрво крушке за које мештани сматрају светим пало је и препречило пут. Дубоко веровање да би измештање дрвета изазвало проклетство међу становницима за последицу има деценијско окупљање и обављање верских обреда.
Завојско језеро у правом планинском амбијенту идеално је место за екскурзије, летовања, рекреације и обожаватеље водених спортова, захваљући чистој води и веома дугачкој обали, где се на једном делу налази и лепа плажа. А када падне вече, са планинских страна чују се хук сова и завијање вукова. Још увек се могу и данас видети дивљи коњи како у крдима слободно галопирају. Планински извори, обиље риба, густе шуме сладуна и букве огледало су Старе планине.
Овај јединствени бисер Југоисточне Србије неограничен је извор уживања за све нас који гајимо истраживачки дух, љубав према природи и чистом ваздуху и води.

Бојана Голубовић Николић, професор географије
фото: flickr

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *