ПУТУЈМО СРБИЈОМ- Голубачка тврђава, Виминацијум, Сребрно језеро

На остацима једног од најзначајнијих војних путева које је уједно била и северна граница величанственог Римског царства опште позната као Виа милитарис, могла је бити изграђена искључиво велелепна тврђава као симбол моћи, бранитеља територија хетерогених народа Средњег века. Духовност и културно наслеђе на нашем поднебљу је оно што највише привлачи и у чему се и огледа богат систем кула, бедема, који је посебно ојачан и „улепшан“ у време деспота Стефана Лазаревића. Ко пролази магистралом према највећој клисури у Европи која повезује Средњу, Јужну и Источну Европу не може да не запази ово архитектонско маркантно здање.

Да су Стари Римљани навелико уживали у комфору, луксузу и мегаломанским задовољствима доказује још један археолошки драгуљ на нашим просторима – Виминацијум.
Након откривене некрополе (велике гробнице царских великодостојника) уследило је ископавање да би се врло брзо открио читав комплекс остатака римских терми, амфитеатра и капије логора. Данас је урађена репродукција тзв. Виле Рустике илити стамбеног објекта где су време проводили чланови високог друштва. Ко год је био на овом месту стекао је доживљај такав као да се вратио у златно доба Старог века. Ту су данас и аниматори у костимима римских патриција, маузолеј, мамут парк и занатске радионице. Не морамо ићи чак у Италију, јер не воде сви путеви само у Рим, већ можда некад и у Голубац.

Дунав као благодет Европе дала је могућност изградње водених објеката и то не само за водоснабдевање и наводњавање већ и за разоноду. Карактеристичан пример је Сребрно језеро. Традиционално место релаксације, забаве и уживања све више постаје привлачно за људе са великим плановима – неки од њих организују свадбе, неки граде викендице, а највећи број долази да побегне од градске гужве и на заслужени одмор.

https://turizam.sutrans.rs/Golubac-p-315.html

пише: Бојана Голубовић Николић
фото: Весна Гајић Мак

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *