ПРОЈЕКТИ СЛАЂАНЕ ЧЕЛИЋ ВЕЛИКИ ДОПРИНОС МЛАДИМА И ДРУШТВУ

Пројекти“Здраво Браво“ и „Безбедност-решење за окружење“  Слађане Челић, магистра физичке културе, докторанта на Факултету  спорта и физичког васпитања, као и вишегодишње репрезентативке Југославије у џудо и самбо спорту, у којима је освојила врхунске резултате, имали су велики одјек и дали значајан допринос развијању знања и вештина младих. Првенствени циљеви пројеката су  развијање знање и вештине младих о здравим стиловима живота кроз пружање информација и директне услуге за младе.

Пројекат Здраво-Браво је подржан од Градске управе за спорт и омладину –Канцеларија за младе и односио се на област Здравље младих.Пројекат је важан и за унапређење омладинске политике. На основу истраживања( ранијих) за потребе ЛАП-а резултати су били поражавајући за младе. Показали су низак ниво знања о здравим стиловима живота и здравственој култури. Водећи се чињеницом да је здравље највеће блако, којег млади наравно нису свесни и незнањем о здравственој култури сматрала сам да је то једна од битнијих области на којој треба са младима радити. Променити им већ стечене лоше навике на боље, едуковати их, правилно информисати, усмеравати на корисно спровођење слободног времена, кроз здраво живљење и здраве стилове живота. У оквиру пројекта Здраво-Браво, спровело се четири бесплатна теоријска и практичне активности на различитим местима, за младе од 15-30 год. Теме су следеће:1.Превенција насиља и самоодбрана,2. Значај физичке активности за здравље младих;3. Правилна исхрана;4. Хигијена;5. Психофизичко здравље младих;6. Практични део самоодбране и основних техника џудоа. Стручни тим је чинио 7 стручњака, доктора наука и магистара у поменутим областима.За практични део поред мене је  био задужен Ђорђе Челић, који је добитник Националног признања Републике Србије и вишегодишњи репрезентативац у џудо спорту. Младима је најзанимљивији део био, али пре свега врло користан,  практични део презентације самоодбране против наоружаног и ненаоружаног нападача, као и радионица у којој су и они учествовали приликом једне активности. Њихов ниво знања пре предавања и после је био неупоредиво бољи што  је и био циљ. Кроз њихова  четири предавања је прошло мало више од 300 младих, што их је охрабрило за будуће планове у раду са младима. У интерактивном раду са младима  чули су информације које ће им  бити смернице за убудуће. Основни циљ пројекта је био развијати знање и вештине младих о здравим стиловима живота кроз пружање информација и директне услуге за младе. Здраво-Браво је допринео подизању нивоа свести о здравственој култури и развијању знања и вештина о здравим стиловима живота код младих. Самоодбраном  им је показано да није неопходно  потпуно овладати техникама, али да оне имају  свој вишеструки ефекат, а то је поред физичког и психичко јачање, пораст самопоуздања  и  пре свега да не постану  лак плен за предаторе. Џудо спорт је по УНИЦЕФУ проглашен за најкориснији спорт за децу и младе од 4-21 године живота. 

Пројекат „Безбедност-решење за окружење“ је подржан и финансиран од Покрајинског секретаријата за спорт и омладину, у области Безбедност младих. На основу резултата да је у порасту свака врста насиља, и да треба што више радити да се смањи тенденција раста насиља, младе треба едуковати и информисати о томе како се ради на превенцији фактора за настанак насиља, које су врсте насиља, како препознати насилника, како га  пријавити, ко све може бити насилник, а ко жртва и које институције се баве тиме. Чињеница је да највећи број младих на првом месту смртности су самоубиства, па тек онда болести. Подаци да средњошколци у партнерским односима мисле да је у реду добити ћушку или псовку од партнера због љубоморе и још много разлога. Тешка, али веома актуелна тема о насиљу је заокупила младе и показали су жељу за проналажењем решења, али је основна кочница страх, страх да не постанете следећа жртва. Најбоља самоодбрана је избегавање напада, па су кроз пројекат научени   како да буду свесни свог окружења, свим чулима, те да су технике самоодбране нека врста „оружја“ коју нити можемо изгубити нити заборавити и да нам је важна ради нужне самоодбране. Циљ пројекта је развијање безбедносне културе младих од 15-30 година, углавном  средњошколаца, подизање нивоа свести, знања и вештина о безбедности, насиљу, врстама и облицима насиља, превенцији насиља од школа до спортских и других манифестација, самоодбрани и самозаштити младих АП Војводине.Кроз позитиван утицај и развој безбедносне културе створити безбедније окружење.  Едуковати младе како препознати, смањити и зауставити насиље. Едукација што већег броја младих о безбедности и врстама насиља је веома важна јер су сви облици насиља у порасту, а посебно међу младима. Стечена знања ће им послужити и за превенцију насиља, стицање здравих навика понашања и редуковање погрешних и устаљених модела понашања,као и оснаживање младих у борби против насиља сваке природе. Безбедност младих и њиховог окружења је циљ.

 

„Веома сам срећна у раду са младима на овом пројекту јер мислим да радим исправну и корисну ствар, која ће заиста оснажити младе, учинити им живот лепшим, безбеднијим и безбрижнијим. Пуно, пуно наде улажем у НАШЕ МЛАДЕ. Они су заиста наша будућност. Можда је разлог што су моја деца млада, узраста од 16 и 20 година, па полазим од тога шта желим њима, желим и другима.“- рекла нам је Слађана.

Едукација младих о здравим стиловима живота, као и о превенцији насиља у школама, изузетно је важна и неопходна, а Слађана је кроз реализацију својих пројеката указала на проблеме и дала конкретне предлоге за решење за ове све чешће и учесталије проблеме и на тај начин дала изузетан допринос друштву.

текст: Јелена Допуђ
фото: Приватна архива Слађане Челић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *