Проглашено ванредно стање у Србији због корона вируса

Председник Србије Александар Вучић саопштио је вечерас да је државни врх донео одлуку о проглашењу ванредног стања на целој територији Србије.

143Пише: Б. Цвејић15. марта 2020. 20.17 Измењено: 21.45
Истиномер
Проглашено ванредно стање у Србији због корона вируса 1
Фото: БЕТАПХОТО/ЕМИЛ ВАС/ЕВ
Он је рекао да су одлуку заједнички донели председник Републике, председница Владе Србије и председница Народне скупштине.

То значи да се препоручује старијим лицама да не излазе из својих кућа и да ће се наредних дана провераватии колико се грађани придржавају ове мере. Председник је апеловао млађе да не посећују старије чланове својих породица и да не воде децу да виде „своје баке и деке“.

„Уколико се ова препорука не буде поштовала, у року од 72 сата мораћемо да донесемо обавезујућу одлуку да сва старија лица морају да остају у својим кућама и својим двориштима. Молим вас да нас нико не натера да доносимо наредбу“, истакао је Вучић.

Он је поручио да од сутра нема школа, вртића, факултета, да се све затвара. Школе, како додаје, неће се вероватно отварати до краја године. Према његовим речима, надлажни ће дезинфиковати све просторе.

Он је додао и да нема тренинга, нема спорта, нема теретана, а да ће о томе председница Владе Србије сутра више говорити.

„Затвара се живот да бисмо сачували живот, да бисмо сачували наше родитеље“, нагласио је он.

Такође, Вучић је рекао да ће војска од сутра чувати све болнице, тако да нико неће моћи да напада лекаре, а да ће полиција вршити надзор над изолацијом.

„Ко прекрши савет о изолацији, биће санкционисан до три године затвора. Коме лекари буду рекли да мора да се изолује 14 дана или 28 дана ако долазе из Италије, то ће морати да се поштује“, истакао је председник Србије.

Вучић је нагласио да је навео само главне мере и да ће се оне мењати из дана у дан. Он је додао и да ће свако ко дође из других држава бити послат директно у изoлоцију на 14 дана.

Ову одлуку, рекао је, нису донели лако.

„Данас је можда најгори дан за Европу после Другог светског рата“, навео је председник.

Вучић је рекао да је Србија од данас „у рату против невидљивог противника“ и да је то „борба за наше родитеље, за наше старије, али и за будућност наше Србије“.

„Предаја никада није била опција за Србију. Борићемо се и победићемо. Живела Србија“, закључио је председник.

Одговарајући на питања новинара, рекао је да ће се размотрити у наредна два до три дана одлука о томе да ли ће бити обустављен и међуградски саобраћај по Србији.

Градски штаб за ванредне ситуације града Београда донео је на вечерашњој седници Одлуку о проглашењу ванредног стања на територији града Београд, скраћено је радно време кафића а јавни превоз ће радити по суботњем реду вожње.

У Србији је до вечерас регистровано укупно 48 потврђених случајева корона вируса, наводи се на званичном сајту Министарства здравља.

Влада Србије апеловала је данас на грађане старије од 65 година, који су група становништва најугроженија корона вирусом, да што мање излазе из куће.

извор: данас.рс/Б.Цвејић
 фото: BETAPHOTO/EMIL VASEV

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *