ПРОГЛАШЕНИ ЛАУРЕАТИ КАРЛОВАЧКОГ ЛИКОВНОГ САЛОНА 2020.

У име општинске управе посетиоце је поздравила члан Већа за културу Весна Фекете, нагласивши да Сремски Карловци јесу центар српске културе и духовности а да су ликовни учесници најбољи амбасадори и Сремских Карловаца и места одакле нам долазе. Присутнима се обратио и Мирко Димић, главни и одговорни уредник каталога изложбе и  изразио задовољство одзивом добрих уметника и помоћи коју је Салон добио од појединаца и Општине, са жељом да уметници добију нову инспирацију за будући рад. Заслуге припадају и Архиву Војводине и Штампарији Арт принт који су даровали књиге за награде.

Весна Фекете, члан Већа за културу

У програму су учествовали песници, Владимир Рапченко, Предраг Бањеглав,Весна Фекете и Оливера Котрљановић.

Гран-при награду Салона за 2020. добио је Мујо Алагић.

Прву награду за сликарство добио је Томислав Зовко из Широког Бријега а другу Ванчо Христов из Новог Сада. Специјална награда за савремени израз у сликарству припала је Симеону Панајотову из Софије, а за ангажованост у сликарству Ђорђу Беари, Љиљани Недељков и Дејану Шево.

Томислав Зовко, академски сликар, из Широког Бријега, прва награда за сликарство

Прву награду у новој селекцији (наде) за допринос сремскокарловачком сликарству добио је Миле Грубишић, другу Драгана Нешић, а прву награду за допринос војвођанском сликарству Дарко Лукић.

Прву награду за фотографију добио је Игор Живкић, другу Сунчица Савић, док је трећу награду добила  Рада Петронијевић.

У категорији иконопис прву награду добио је Живко Бајић, другу Борислав Ђукић а трећу Немања Апатовић.

Прва награда за цртеж припала је Горану Јевтићу, а друга Владимиру Аћимовићу Дури.

У категорији пастел, акварел и графика, другу награду деле Давид Дробњак из Бањалуке као и Предраг Стајић из Новог Сада док прва награда у овој категорији није додељена.

Прву награду за примењену уметност добија Јасна Марјановић, а другу Олгица Стефановић.

Прву награду за скулптуру добио је Златко Лермајер, другу Предраг Бањеглав ,а трећу Оливера Котрљановић.

Што се тиче наивног сликарства, прву награду добила је Светлана Миладић из Бачке Паланке, док је друга награда припала Миодрагу Гашићу Галету из Шапца.

Нова категорија за одржавање традиционалног начина сликања донела је прву награду (као и изненађење Салона) Биљани Ристић Вукајловић, такође и награду изненађење Салона Клари Касаш Томић.

У категорији карикатура прву награду освојила је Светлана Бањеглав.

Генерални покровитељ Двадесет другог сремскокарловачког новогодишњег ликовног салона 2020. је Општина Сремски Карловци,а медијски покровитељи су Вечерње новости, Дневник и Друштво новинара Војводине.

Захвалнице за помоћ у организацији додељене су председнику Општине Сремски Карловци Ненаду Миленковићу, затим Надици Остојић Агбаба, Владимиру Рапченко, Зорици Милосављевић, Душану Мићићу и Драгану Тришићу.

 

Извор и фотографије: портал Арс Медија
(В.Раонић, Ж. Савић, Ј. Николић)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *