Проба мале матуре онлајн, важно да ученици не преписују и не обмањују себе

Министар просвете Младен Шарчевић каже да следеће недеље почиње проба мале матуре, као и да ће она због епидемиолошке ситуације бити одржана онлајн, али да је важно да ученицима током пробе нико не помаже, да не преписују и да не обмањују себе. Додао је да ће највероватније редовна настава у овој школској години бити завршена онлајн.

Младен Шарчевић је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, навео да ће највероватније редовна настава бити завршена онлајн и да за то има за сада још месец и по дана, тачније до краја маја.

Указао је да су због тога за пролећни распуст остављена само четири слободна дана за Васкрс.

„Истовремено смо имали једну радну суботу, а имаћемо и уштеде на такозваним часовима систематизација“, рекао је министар.

Навео је да тај предавачки део јесте највећи део посла, али да није једини. „Морају да се изведу оцене, морају да се ураде завршни испити“, додао је Шарчевић.

Истакао је да Србија прати шта све европске земље раде. „Нама је најважније да немамо ризична окупљања, а ризично окупљање је када у школу која има 800 ђака дођу сви поново у учионице, а то нећемо имати“, поручио је министар.

Нагласио је да су сада концентрисани на период после Васкрса – односно на пробе мале матуре које ће бити одржане 22., 23. и 24. априла.

„Оне су направљене тако удобно да дете има сваки дан, а три дана се ради, по 12 сати. Поента је да се самовреднују, поента је да му нико не помаже, да не преписује, да не обмањује сам себе. Ту је на испиту и породица и ђак“, рекао је Шарчевић.

Нагласио је да је та проба само увид шта још треба да се ради и да је помоћ и наставницима и ученицима.

„Знају наставници већ са којим капацитетом је ученик располагао. Постоји могућност да је ученик напредовао током овог периода, али да неко прави велике скокове и да му то оцењујемо да је то регуларно, није“, додао је министар.

Указао је да ће се према саветима епидемиолога о даљем току завршетка школске године и полагању завршних испита причати за четири недеље када се сагледа епидемиолошка ситуација, а то је 7. или 8. маја.

„Ако завршимо 80, 85 одсто посла, а то је редовна настава, остаје нам да утврђујемо и помажемо деци да комплетирају знање и да то на неки начин проценимо, да се квалификују за упис одређених школа, јер праведност је такође принцип који морамо да очувамо“, закључио је Шарчевић.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *