Наша земља је бележила раст од неких осам одсто. Уз то, премашена је и бројка од десет милиона ноћења, што је, такође, раст од осам одсто у односу на 2018. годину. Да нашу земљу воле странци, најбоље говори и податак да је само у децембру 2019. у Србији боравило 269.422 иностраних гостију. Од омиљених дестинација, најтраженије су биле Београд, Нови Сад, Златибор, Врњачка Бања, Копаоник, Тара и Сокобања. Данас су ова места, нажалост, празна.

Држава је покушала почетком године, не надајући се оваквом темпу вируса корона, да ублажи већ почетну кризу у туризму, издвајајући новац за још додатних 60.000 ваучера, за одмор у Србији. Тако је ове године, за само два месеца подељено 160.000 ваучера, који ће моћи да се искористе до децембра ове године, ако не и касније, с обзиром на новонасталу ситуацију.

– Туризам у Србији у 2019. години имао је раст од осам одсто, а остварили смо девизни прилив од 1,4 милијарде евра – недавно је изјавио министар туризма Расим Љајић.

Како нам је испричао Александар Сеничић, директор Националне асоцијације туристичких агенција, Србија је имала приход од 1,4 милијарде евра, али сада то изгледа као да ће бити преполовљен.

– Све зависи колико ће криза још да траје. То није ствар која се тиче само нас, већ зависи од читавог света. Чак и ако се код нас раније укине ванредно стање, питање је шта ће бити у Турској, Грчкој, Шпанији – упозорава Сеничић. – Зависи како се буде ширило. Питање је колико ће после људи хтети и да путују после овог. Исто зависи и за домаћи туризам. Засада, колико знам, већ се отказују домаћи аранжмани за мај и почетак јуна.

Марија Лабовић, директор Туристичке организације Србије, каже да ће укупна штета зависити од тога колико ће пандемија још да траје.

– Чињеница је да је већ засада велика, када је реч о туризму Србије – напомиње Лабовићева . – Није само погођена Србија, већ туризам у читавом свету. Нема земље која неће претрпети штету. Ипак, треба да будемо сталожени и да поштујемо препоруке доктора и Владе Србије.

ОНЛАЈН НЕ ВРАЋА ПАРЕ

ОНЛАЈН платформа за резервацију смештаја у свету „Букинг“ обавестила је своје кориснике да могу да промене датум планираног пута. Како наводе, особљу смештаја који је резервисан, веома ће значити ако могу да измене датум доласка или да бесплатно откажу читав аранжман. Ипак, повраћај новца, као и преко агенција, скоро да нигде није могућ.

извор: новости.рс (Ј. СУБИН  )