Прети несташица заштитних рукавица због панике и навале

Малезијска компанија Топ Глове упозорила је да би могло доћи до несташице заштитних рукавица због експлозије потражње у Европи и САД.

Топ Глове је произвео готово петину заштитних рукавица које се тренутно користе у свету, а данас је упозорио на то да потражња надмашује његове производне капацитете.

Како би се носила с поплавом наруџбина, компанија је продужила рокове испоруке, казао је у петак у разговору за Ројтерс председник управног одбора Лим Ви Чаи. Рок испоруке померен је с 30 на 150 дана.

У протеклих неколико недеља број наруџбина, углавном из Европе и САД, био је готово двоструко већи од производних капацитета, навео је Лим.

Топ Глове може дневно да произведе 200 милиона рукавица од природне и синтетичке гуме.

“Неки клијенти наручују из панике. Обично наручују 10 контејнера месечно, а сада су одједном повећали наруџбине на 20 контејнера”, објаснио је челник малезијске фирме.

“Дефинитивно влада несташица. Клијенти наручују двоструко више (рукавица), ми можемо повећати испоруку само 20 посто, што значи да се не може покрити око 50 до 80 посто потражње”, процењује.

Неуобичајена навала на рукавице могла би да потраје још три месеца, иако се очекује да ће прилив наруџбина остати снажан и до девет месеци упркос назнакама слабљења потражње у Азији, процењује Лим.

Компанија води рачуна о томе да се додатне рукавице праведно расподељују међу клијентима, пише портал Индекс.

“Управљамо количином, ограничавамо колико рукавица сваки клијент може да купи. Присиљени смо тако да поступамо, иако је то за нас сладак проблем”, додаје.

Компанија, према његовим речима, сваке недеље инсталира нове машине и могла би ускоро да повећа производњу чак 30 посто.

Топ Глове је у овом месецу повећао искоришћеност производних капацитета за 10 процентних поена, на 95 посто, и очекује да се ће се приближити максимуму у априлу.

Убрзано покушавају да запосле још хиљаду радника како би држали корак с потражњом. Обично запошљавају раднике из Непала, али им је та опција сада блокирана због ограничења путовања па су у потрази за радницима у властитом дворишту.

“Морамо повећати број радника за 10 посто, а због актуалне ситуације (ограничења путовања) не можемо довести раднике из Непала. Зато немамо избора – морамо посегнути за домаћим радницима, посебно за потребе паковања.”

У Топ Глову наглашавају да је њихов ланац набавке диверзификован и уверени су да у следећим седмицама неће имати проблема с прибављањем сировина.

Упркос карантину која би требало да буде укинут 14. априла Малезија је неким произвођачима у сектору основних потрепштина омогућила наставак пословања уз одређене услове, наводи Ројтерс.

 извор:Недељник.рс
Фото: Профимедиа

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *