Премијерка: Ако грађани не буду дисциплинованији, следе потпуна забрана слободе кретања и полицијски ча

Председница владе Ана Брнабић апеловала је данас на грађане да слушају препоруке државе и стручњака за смањење ширења корона вируса и истакла да ће у супротном бити уведене драстичније мере, међу којима су и потпуна забрана слободе кретања и полицијски час.

Брнабић је за телевизију Прва рекла да је данас у главном граду видела велике гужве у саобраћају и на улицама и истакла да грађани нису довољно озбиљно схватили и слушали препоруке председника државе, премијера и стручњака.

„Молим вас на самодисциплину, посебно старије суграђане, немојте да излазите напоље. Немојте нас терати да уводимо полицијски час и да војску и полицију изводимо на улице и у потпуности забранимо слободу кретања. То је најдрастичнија могућа мера и ни ја ни председник не бисмо желели да је имплементирамо“, рекла је Брнабић.

Она је навела да ће, ако се таква ситуација настави, у наредна два дана морати да буду предузете драстичније мере, а то је и додатно ангажовање МУП и Војске Србије.

„Добићу данас извештаје и из других градова, урбане средине су најугроженије, ако је и у другим градовима овако, онда је то поражавајуће“, рекла је Брнабић.

Она је навела да је јутрос на улицама Београда и у саобраћају видела велике гужве и велики број старијих суграђана на улицама, пекарама, продавницама.

„Молим вас да сви преко 65 година схвате најозбиљније и због вас и здравственог система. Морамо да се трудимо да контролишемо ситуацију, како би број заражених био сведен на минимум, односно на онај број који наш здравствени систем може да прими и обради“, рекла је Брнабић.

Истакла је да без солидарности, епидемија не може да буде побеђена.

Премијерка је рекла и да је до сада у Србији регистровано 55 случајева новог корона вируса.

Од њих је 28 особа на кућном лечењу, који су стабилно.

Од пацијената који се лече у медицинским установама, две особе су на респираторима и у тешком стању.

„Тренутно имамо ситуацију под контролом, што не значи да ће тако остати. Уобичајено је да се око 15 дана од појаве вируса драстично креће да расте број и очекује се најјачи ударац на здравствени систем“, рекла је Брнабић.

Она је додала да су од недеље од 22 сата у потпуности затворене границе Србије и поновила да у земљу не могу да уђу странци сем дипломата и њихових породица, као и они са боравишним дозволама.

„Нема изузетака сем ако се ради о медицинском особљу или ако смо их ми позвали, попут здравствених радника из Кине који долазе да нам помогну“, рекла је Брнабић за телевизију Прва.

Како је рекла, границе ће остати отворене за грађане Србије који долазе из иностранства, с тим што ће морати у карантин и самоизолацију од 14 дана, уколико долазе из земаља где је жариште епидемије, попут Италије и Шпаније.

Она је најавила да ће данас разговарати са министрима здравља, унутрашњих послова, одбране и државне управе и локалне самоуправе Златибором Лончаром, Небојшом Стефановићем, Александром Вулином и Бранком Ружићем, о пуној примени карантина и самоизолације.

„Јер наши људи који долазе немају дисциплину и могу да угрозе своје породице, пријатеље, комшије. Позвала сам и градоначелнике Београда, Новог Сада и Ниша да видимо како да примењујемо самоизолацију“, рекла је Брнабић.

Она је као пример навела једну породицу из Аустрије која је приватним авионом слетела и која је рекла да имају састанак у Влади, а да је после провере те информација, породица послата назад у Аустрију.

Како је рекла, најважније је да војска и полиција буду тамо где су најпотребнији – на границама, болницама и на улицама.

Она је додала и да ће епидемија имати огроман утицај на привреду и додала да су већ сада неки сектори мртви попут туризма и хотелијерства, као и да ће Влада настојати да отклони последице.

„Оставили смо границе за камионе, за увоз сировина и извоз производа. Инфраструктурни пројекти се настављају до даљег, докле буду могли. Што боље време буде биће нам лакше да се носимо са вирусом“, рекла је Брнабић, истичући да је први циљ да се заштите старији грађани, а други да се заштити здравствени систем.

извор:РТВ
фото: ТАНЈУГ (Милица Николић)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *