PREMINUO KNJIŽEVNIK, PUBLICISTA I NOVINAR STEVAN BELJANSKI

IN MEMORIAM

Nakon teške bolesti danas (20.marta 2020.godine) u Novom Sadu je preminuo član Društva novinara Vojvodine Stevan Beljanski, književnik, publicista, novinar , višedecenijski urednik najstarijeg lista  za decu „Neven“.

Rođen je 1951. godine u Novom Sadu. Diplomirao  je na Odseku za jugoslovenske književnosti na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Profesionalnim novinarstvom počeo je da se bavi 1979. godine, a ceo svoj radni vek proveo je u firmi „Dnevnik-holding“. Prošao je sva radna mesta, od novinara saradnika do glavnog i odgovornog urednika redakcije lista „Neven“. Bio je član  Društva novinara Vojvodine, Udruženja novinara Srbije i Društva književnika Vojvodine. Pisao je poeziju i prozu.

Objavljene su mu knjige: Leksikon književnih izraza i termina za učenike osnovnih i srednjih škola „Od A do Š“(koautor sa Milicom Mićić Dimovskom), romani „Četvorka“ (2001), „Ulice izgubljenih koraka“ (2006), „Ivanovo“ (2008). „Nevendanske pesme“ (zbirka), sa Raletom Nišavićem i Slavoljubom Belimarkovićem (2000)„Mali šašavi album moje velike familije“ (2013), „Svaštarije“ (2018).

Poslednja knjiga „Novosadska svita br.4“ , objavljena je samo nekoliko dana pre njegove smrti i njeno objavljivanje  je podržalo Društvo novinara Vojvodine.

Napisao dva serijala (60 epizoda) emisije „Laku noć deco“ za TV Beograd (1998), kao i više recenzija i prikaza knjiga. Pesme su mu uvrštene  u nekoliko antologija.

Dobitnik je više nagrada među kojima su i one za doprinos novinarstvu: Nagrada Evropskog novinskog saveta u Strazburu (1988). Godišnja nagrada OOUR „Izdavačka delatnost“ u NIŠRO „Dnevnik“ (1988), Plaketa „Jaša Tomić“ UNS-a i dva priznanja Društva novinara Vojvodine (2004. i 2010).

Tu su i priznanja: nagrada PIV-a Vojvodine ( Sekretarijat za sport i omladinu) za rad sa darovitom decom (2003. i 2004), književna nagrada „Car Uroš“ (2002), „Sunčani sat“ Centra za kulturu „Sirmijumart“ u Sremskoj Mitrovici (2012), za književno delo i podsticaj dečjem stvaralaštvu.

Više od  tri i po decenije bio je  član  tamburaškog orkestra KUD-a „Svetozar Marković“ u Novom Sadu i „Vojvođanskih tamburaša“.

Sahrana našeg uvaženog kolege Stevana Beljanskog biće održana u ponedeljak, 23. marta  u 11.15  na  Gradskom  groblju u Novom Sadu.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *