ПРЕМИНУО КЊИЖЕВНИК, ПУБЛИЦИСТА И НОВИНАР СТЕВАН БЕЉАНСКИ

IN MEMORIAM

Након тешке болести данас (20.марта 2020.године) у Новом Саду је преминуо члан Друштва новинара Војводине Стеван Бељански, књижевник, публициста, новинар , вишедеценијски уредник најстаријег листа  за децу „Невен“.

Рођен је 1951. године у Новом Саду. Дипломирао  је на Одсеку за југословенске књижевности на Филозофском факултету у Новом Саду. Професионалним новинарством почео је да се бави 1979. године, а цео свој радни век провео је у фирми „Дневник-холдинг“. Прошао је сва радна места, од новинара сарадника до главног и одговорног уредника редакције листа „Невен“. Био је члан  Друштва новинара Војводине, Удружења новинара Србије и Друштва књижевника Војводине. Писао је поезију и прозу.

Објављене су му књиге: Лексикон књижевних израза и термина за ученике основних и средњих школа „Од А до Ш“(коаутор са Милицом Мићић Димовском), романи „Четворка“ (2001), „Улице изгубљених корака“ (2006), „Иваново“ (2008). „Невенданске песме“ (збирка), са Ралетом Нишавићем и Славољубом Белимарковићем (2000)„Мали шашави албум моје велике фамилије“ (2013), „Сваштарије“ (2018).

Последња књига „Новосадска свита бр.4“ , објављена је само неколико дана пре његове смрти и њено објављивање  је подржало Друштво новинара Војводине.

Написао два серијала (60 епизода) емисије „Лаку ноћ децо“ за ТВ Београд (1998), као и више рецензија и приказа књига. Песме су му уврштене  у неколико антологија.

Добитник је више награда међу којима су и оне за допринос новинарству: Награда Европског новинског савета у Стразбуру (1988). Годишња награда ООУР „Издавачка делатност“ у НИШРО „Дневник“ (1988), Плакета „Јаша Томић“ УНС-а и два признања Друштва новинара Војводине (2004. и 2010).

Ту су и признања: награда ПИВ-а Војводине ( Секретаријат за спорт и омладину) за рад са даровитом децом (2003. и 2004), књижевна награда „Цар Урош“ (2002), „Сунчани сат“ Центра за културу „Сирмијумарт“ у Сремској Митровици (2012), за књижевно дело и подстицај дечјем стваралаштву.

Више од  три и по деценије био је  члан  тамбурашког оркестра КУД-а „Светозар Марковић“ у Новом Саду и „Војвођанских тамбураша“.

Сахрана нашег уваженог колеге Стевана Бељанског биће одржана у понедељак, 23. марта  у 11.15  на  Градском  гробљу у Новом Саду.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *