Pravoslavni vernici proslavljaju Vaskrs – najveći hrišćanski praznik

Vernici koji poštuju julijanski kalendar danas proslavljaju Vaskrs, najveći hrišćanski, crkveni, praznik kojim se proslavlja Isusov povratak u život — vaskrsenje, a po hrišćanskom verovanju, to se desilo trećeg dana posle njegove smrti.

Tim hrišćanskim praznikom se proslavlja radost zbog konačne pobede sina Božjeg nad smrću i progonstvom.

Pripreme za Vaskrs se razlikuju od običaja do običaja i tradicionalno počinju na Veliki četvrtak, danom pričešća.

Nastavljaju se Velikim petkom, na dan kada je Isus, koga vernici nazivaju Hristos, iz kuće prvosveštenika Kajafe odveden do rimskog prokuratora Pontija Pilata.

On ga je osudio na raspeće na krstu. Isus je razapet i umro na Golgoti, brdu izvan Jerusalima.

Sveštenici, na Veliki petak, u pravoslavnim crkvama iznose crvenu plaštanicu i polažu je ispred oltara, a do subote uveče, vernici su u prilici da plaštanicu celivaju.

Na Veliki petak se ne služe liturgije, a to je dan strogog posta. Na taj dan farbaju se uskršnja jaja, najviše crvenom bojom, koja simbolizuje Isusovu krv.

Jaja se od nedelje jedu, poklanjaju i njima se kuca, a u nekim zemljama, običaj je da se umesto farbanih poklanjaju jaja i druge figure od čokolade.

Prvo crveno jaje koje se ofarba naziva se čuvarkuća.

Posle Velikog petka sledi Velika subota, drugi dan hrišćanske žalosti.

Ponoćnom uskršnjom liturgijom završavaju se dani žalosti i počinje praznik vaskrsnuća.

Tako počinje nedelja, prvi dan Vaskrsa.

Pravoslavni vernici u Srbiji se tog dana pozdravljaju rečima „Hristos vaskrse“, na šta se odgovara „Vaistinu vaskrse“.

Slave se i drugi i treći dan Vaskrsa, veliki ponedeljak i utorak.

Zbog pandemije korona virusa i vanrednog stanja, ove godine je patrijarh srpski Irinej vernicima preporučio da Uskrs proslave u svojim domovima, a ne crkvama, i da se pridržavaju preporuka lekara o socijalnom distanciranju.

Porodica je danas crkva, ne junačimo se i ne kušajmo Boga

Srbi će danas širom Amerike, u sve tri eparhije – u istočno američkoj, zapadno američkoj i novogračaničko-srednjezapadno američkoj Vaskrs proslaviti u svojim domovima, gde će preko interneta moći da prate liturgije koje će većina parohija prenositi preko interneta.

Vladika Eparhije novogračaničko-srednjezapadno američke Longin je iz „Čikaga iz manastira Nova Gračanica iz manastira Svetog Save, najstarijeg našeg manastira van otadžbine, posle Hilandara“, uputio čestitke i molitve da se i ovog praznika svi setimo jedni drugih i pomolimo gospodu da ova pošast nestane brzo, da ostanemo ono sto su bili naši preci – Srbi pravoslavne vere, Bogu odani, samo Bogu ponizni prema svima uspravni, ponosni i dostojanstveni.

Bez obzira što je ovaj Vaskrs drugačiji od svih do sada, što će crkve zbog virusa koji nas je sve okovao biti bez vernika, danas je dan kada se radujemo Hristovoj pobedi, vaskrsenju našeg gospoda koji je pobedio smrt i đavola i greh, poručio je vladika

„Hristos je pobedio smrt, on je jači od svakog gripa i kuge i virusa ali je ovo vreme kada ne želimo da se junačimo niti da kušamo gospoda i ispitujemo njegovo trpljenje“, rekao je vladika i poručio da danas slavimo Vaskrs u porodici, jer poorodica je crkva a otac sveštenik u njoj.

Prema njegovim rečima, danas ćemo svi molitveno biti u kontaktu i bogosluženja pratiti preko interneta.

Bez obzira na tešku situaciju sveštenstvu niko ne uzima mogućnost da u hramu i van hrama moli za sve vernike, parohijane i ceo naš narod bez obzira gde živi, rekao je episkop i dodao da je na svepravoslavnom nivou traženo da se služe liturgije, ako treba i na otvorenom, sa velikom distancom, sa maskama ali je sa najvišeg nivoa savetovano da „moramo da mislimo na druge, a ne toliko na sebe“.

S obzirom na osobine virusa, kako se prenosi, savetovano nam je da je bolje da se ograničimo i izolujemo da bi se virus što pre pobedio i našao odgovor za njegovo suzbijanje, da svi ostanemo živi i zdravi da bi se sastali čim to prođe“, dodao je episkop Longin u intervjuu za Radio Avala iz Čikaga, postavljenom na sajtu Eparhije.

Molimo se Bogu i verujemo da se ovo neće nikada ponoviti, rekao je vladika i poručio da moramo da se čuvamo, pomažemo i da izvučemo pouke.

U svim hramovima SPC i parohijama biće pročitana Vaskršnja poslanica patrijarha srpskog Irineja, kao i arhipastirska reč nadležnog arhijereja, a samo ih Eparhija istočno-američka ima 47.

izvor: FoNet, Tanjug, RTV
foto: Pixabay

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *