Права путника важе и кад се туристичка агенција испише из регистра

Туристичке агенције организатори путовања и у случају исписа из регистра дужне су да све што су уговориле до тада изведу до краја, рекао је за Танјуг директор ЈУТА Александар Сеничић.

Права путника важе и кад се туристичка агенција испише из регистра.
Министарство туризма објавило је да је осам агенција поднело захтев за испис из регистра организатора путовања, а Сеничић истиче да до сада нема информација да ће те агенције престати да раде.

„Закон омогућава да привредно друштво остане да ради нормално као посредник у туристичким услугама. Моћи ће само да продају туђе аранжмане, а не да их производе“, рекао је он.

Додао је да ће ове агенције имати обавезу да реализују путовања по заменским ваучерима, када путници буду хтели и то буде било могуће.

„Не треба унапред причати да ли ће банкротирати. Свакако је ситуација јако тешка али битно је да путници знају да заменски ваучери имају покриће у основним полисама осигурања које сваки организатор путовања мора да поседује“, рекао је он.

У зависности од величине агенције и броја путника, полисе се крећу од 200.000 до 400.000 евра.

„Ако ипак дође до неког банкрота путници ће бити упућени на осигуравајуће друштво које је издало полису“, рекао је он.

У регистру организатора путовања тренутно је више од 480 агенција, а процењује се да је тренутно на тржишту око 350.000 ваучера за заменска путовања.

Сеничић каже да се у туризму смањују трошкови где год је могуће, али је проблем што се не види перспектива јер се не зна до када ће све ово трајати па се туризам налази у деликатнијој ситуацији него 99 одсто других делатности.

„Мере подршке државе дате су компетној привреди а тако и туристичким агенцијама. Ми се и даље надамо да ће са формирањем нове Владе Србије препознати проблем који имамо и значајан број запослених који још увек ради у овом сектору и да ћемо кроз неке циљане, селективне мере ипак помоћи овом сектору привреде да опстане“, каже он.

Додаје да ако подршка изостане, пре свега мале агенције – субагенти који продају аранжмане неће моћи да преживе, а ту ради око 2,5 хиљада људи.

„Веће агенције сигурно неће пропасти све. Без обзира на инсинуације, да није заменских ваучера све агенције би до данас пропале. А и путници тешко да би наплатили тако велики износ ођедном од осигурања“, каже он и додаје да са заменским путовањима, чак и да неко пропадне, биће далеко мања штета него да их није било.

Сеничић каже да ниједна од осам агенција које су поднеле захтев за испис из регистра нису чланице ЈУТЕ.

„Према мојим сазнањима једна агенција из Ниша која није из ЈУТЕ до сада је прогласила банкрот, јер је власник умро од короне. То су осигуравачи сада преузели да виде околности у којима је та агенција у банкроту“, рекао је он.

Додао је да тренутно само две летње прекограничне дестинације раде условно речено нормално.

„Само Египат и Турска, иако је и ту остварење око 30 одсто од планираног. У укупном броју планираних путника то је између 5 и 5,5 одсто плана“, закључио је он.

извор: ТАНЈУГ
фото: Pixabay

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *