Поштари пристали на услове Владе

Радници Поште Србије, који су били у штрајку више од недељу дана, синоћ су прихватили услове радне групе Владе Србије. Јавност још није обавештена о конкретним договорима, вероватно зато што се очекује да све договорено буде данас потписано. И данас одржан протест испред Главне поште у Новом Саду.

Поштари пристали на услове Владе, део радника незадовољан, очекује се прекид штрајка након потписивања договореног

Како су јавили медији, синоћ је договорено да буде прекинута обустава рада која траје од 2. децембра, да буду повучене казне и да нико од радника који нису радили не буде под суспензијом. Договорено је да радници са најмањим примањима добију највеће повећање плата. Део радника Поште није задовољан договореним, истичући да су изиграни јер су они који су присуствовали преговорима пристали на одређена повећања, а руководство остаје у својим фотељама. Они замерају и представницима који су били на преговорима што нису изашли пред колеге које би се потом изјасниле да ли прихватају предлог или не.

Томислав Мандић, главни повереник Самосталног синдиката поштанских радника за Нови Сад, рекао је за 021 да је понуда коју су добили од Владе у суштини иста као првобитна осим што су радницима у технологији повећана примања за 20 одсто, што је око 8.000 дианра у просеку. Он је истакао и да ће преговори бити настављени и наредних месеци, да би се пронашла могућност да плате у 2020. години буду повећане за још коју хиљаду динара. Каже и да је направљен договор у писаном формату по ком би требало једном или два пута месечно да се састају представници Владе са тимом радника пошто је обећан и пријем нових запослених.

Он је на данашњем скупу испред Главне поште поновио да нико неће сносити последице обуставе рада и да ће сви дани бити плаћени.

– Данас ће бити потписан папир који нам то гарантује. Биће још преговора и на њих ће ићи већински радници из Војводине и Новог Сада, јер су они били и најупорнији. Одобрено је и повећање комерцијалних услуга, а Влада ће издвојити 300 милиона за повишице – рекао је Мандић окупљеним радницима.

Окупљене раднике је занимало и да ли ће повећање добијати и они који су радили за време обуставе, да ли су све добили написмено и шта је са директором поште. Један од окупљених радника нагласио је да док не добије решење написмено неће почети са радом. Радницима који су били у штрајку је и даље забрањен улаз у просторије поште јер су и даље суспендовани.

извор: novisad.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *