Потешкоће током онлајн теста из српског језика

Осмаци који данас електронски решавају тест из српског језика, у оквиру пробе мале матуре, имали су бројне потешкоће због преоптерећености система.

Само они који су јутрос рано приступили платформи „Моја учионица“ могли су без проблема да ураде задатке и у року пошаљу тест, јер већ од десет сати систем је „баговао“, па да би прешли са задатка на задатак било је потребно и по неколико минута, а од 12 сати многи нису чак могли ни да се улогују.

Наставница српског језика у ОШ „Михаило Петровић Алас“ Сузана Дашић каже да се прибојавала да ће систем бити преоптерећен, да ће бити потешкоћа током приступања платформи и да се то и догодило.

Притужбе ђака и родитеља почеле су од 11, 12 сати, почев од оних да ђаци који су се улоговала нису могла за сат времена да ураде тест јер им се свако питање учитавало по неколико минута, до оних да не могу уопште да се улогују.

„Чим је истекло време аутоматски су били избачени са платформе. Имали смо и ситуације да су добри ученици , по завршетку теста, покушали да се врате и провере одговоре и онда им се дешавало да не могу ни напред ни назад“, прича за Танјуг Дашић

Министарство просвете саопштило је да је дошло до преоптерећења система услед великог броја пријава у исто време, а највећи број ђака, како кажу, улоговао се око 12. 30 сати, због чега су Канцеларија за IT и Комтрејд почели да раде на проширењу ресурса и подизању капацитета.

„Свако дете које је покушало да ради и ако је током реализације дошло до преоптерећења могло је да приступи поново и настави рад на тесту“, поручују из Министарства просвете.

Имајући у виду наведене околности донета је одлука да се термин за решавање теста данас продужи до 21.30 часова, што ће бити и у наредна два дана.

Да бисмо омогућили равномерно оптерећење система сугеришемо ученицима са територије АП Војводине да тестове у наредна два дана решавају у термину 8-12 часова, ученицима са територије Града Београда 12-16 часова, а свим осталим ученицима у термину 16-21.30 часова.

Потребно је имати у виду да је онлајн тест за самопроцену знања за завршни испит организован у потпуности бесплатно захваљујући Комтрејду и IT Канцеларији. Услед околности у којима се налази читав свет, успостављање система на којем ће самопроцену знања спровести преко 65.000 ученика, морало је бити спроведено у веома кратком року, не остављајући времена за детаљно тестирање и фино подешавање система. Претходно свакако не представља проблем с обзиром на то да је сврха система да се обезбеди један од начина за самопроцену знања ученика у циљу провере спремности за завршни испит. Сви ученици ће свакако добити прилику да ураде самотестирање и у том смислу ниједан ученик не сме, нити може бити оштећен.

Свим ученицима желимо успешно решавање тестова у наредна два дана и уједно се захваљујемо компанији Комтрејд и Канцеларији за информационе технологије и електронску управу на несебичној подршци и напорима да у време ванредног стања својим волонтерским ангажовањем обезбеде несметано функционисање система, као и хардверским и софтверским ресурсима које су ставили на располагање за потребе спровођења онлајн теста, наводи се у саопштењу Министарства просвете.

извор: ТАНЈУГ, РТВ
фото: РТВ (Рада Стајић)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *