Породични дан у Галерији Матице српске

С обзиром да су музеји и галерије једине установе културе отворене за посетиоце последњих месеци, Галерија Матице српске својим програмима настоји да подстакне публику да посете Галерију и уживају у уметности и култури. Ове недеље посетиоце очекује богат програм.

Од 18. до 23. августа у Галеријској „соби за препуштање уметности“ изложена је слика Петра Лубарде Квргава стјена из 1951. године.

Апстрактни приказ планинског предела изведен слободним, брзим и спонтаним потезима из руке Петра Лубарде, уводи посетиоце вас у свет симболичког и уз одговарајуће звуке ствара посебну атмосферу идеалну за бег од свакодневице.

У петак, 21. августа у 19.00 сати биће одржано ауторско тумачење изложбе Инспирисани Италијом Станиславе Јовановић Миндић.

Тумачењем ће бити указано на српско-италијанске културне и уметничке везе, односно на српске уметнике који су узоре и подстицаје за своје стваралаштво проналазили у уметничкој традицији Италије. Уз тумачење копија дела према италијанским мајсторима Пармиђанину, Гвиду Ренију и Помпеу Батонију, биће представљени и цртежи италијанских градова и предела, као и графички листови страних уметника насталих према Рафаелу, Тицијану и Анибале Карачију. Посетиоци ће имати прилику да чују нешто више о концепту изложбе и српским уметницима који су се школовали, студијски боравили у Италији или су учили пред уметничким делима која су били у прилици да виде у градовима Европе.

У складу са препорукама предавању ће моћи да присуствује највише 10 посетилаца. Своје присуство посетиоци могу резервисати путем линка или на телефон 021 4899 018.

У суботу, 22. августа од 10.00 до 18.00 сати биће приређен још један породични дан, где ће малишани и њихови родитељи моћи да уживају у авантури Зачарани магијом Париза, која им открива како су српски уметници, одушевљени Градом светлости – Паризом, често тамо одлазили, учили, дружили се и сликали. Захвљујући њиховим делима, упознаће се са културним наслеђем и знаменитостима града Париза.

Авантура за велике и мале представља нови програм у Галерији Матице српске, намењен породицама. Поучени искуствима током претходних месеци који су нас усмерили на наше ближње, подстакли на присност и поново указали на вредности породице, одлучили смо да наставимо да негујемо ову повезаност и покренули посебан породични дан у Галерији Матице српске, наводи се у саопштењу Галерије Матице српске.

Родитељи, старатељи, баке и деке са децом користећи специјални породични водич, кроз игру улога и занимљиве игре, задатке и различите тематске целине откриваће приче о уметницима и уметничким делима која се чувају у Галерији Матице српске.

Породични дан се одржава сваке суботе од 10.00 до 18.00 сати, по симболичној цени од 150,00 динара за целу породицу.

извор, фото: ГМС

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *