Положени венци на Споменик пилотима браниоцима Београда 1941

Полагањем венаца на Споменик пилотима браниоцима Београда данас је обележено сећање на жртве бомбардовања Београда 6. априла 1941. године.

Венце су положили министар одбране Александар Вулин, заменик градоначелника Београда Горан Весић и државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Ненад Нерић.

Вулин је рекао да су 6. априла 1941. године Срби били једини антифашистички народ у Европи и додао да су само Срби имали храброст да кажу да неће да буду део тројног пакта и новог фашистичког поретка.

„Зато смо платили страшну цену, али зато је и наша захвалност оправдана. Шестог априла 1941. године нацисти су се уписали где им је место, међу звери, а ми смо остали тамо где смо увек и били, међу људима и међу победницима“, рекао је Вулин.

Како је навео, генерација из 1941. је за нас изборила право да будемо победници и да са поносом можемо да кажемо да припадамо бољој страни света, како онда тако и данас.

Вулин је истакао да Срби ратове не губе, али да морају да престану да губе у миру.

„Срби ратове не губе, али зато морамо да будемо у стању да живимо у миру, трајемо и побеђујемо. И ова ужасна пошаст која покушава данас да нас уништи, биће побеђена. Биће побеђена у миру зато што су Срби то што јесу – народ слободе, победника и народ који уме да одговори свакоме ко покуша да га уништи. Срби су побеђивали у ратовима, мораће да побеђују и у миру“, додао је Вулин.

Радојичић о херојима 6. априла 1941. и актуелним искушењима

Градоначелник Београда Зоран Радојичић рекао је поводом 79. годишњице нацистичког бомбардовања Београда да се на данашњи дан са болом сећамо свих жртава као и свих хероја који су се борили за главни град.

Радојичић је навео да је у нападима 6. априла 1941. и у данима касније, животе изгубило на хиљаде људи, те да је након тога живот и изглед града знатно промењен.

„Разорено је више стотина зграда, оштећено је знатно више, а само неки од објеката који су уништени су Мост краља Александра и Народна библиотека на Косанчићевом венцу која је сравњена са земљом као и њен целокупни фонд од 350 хиљада књига“, рекао је Радојичић.

Како је казао, данас се Београд поново налази пред искушењем, а непријатељ је невидљив и опасан.

„Уверен сам да ћемо и овог пута као и много пута кроз историју, победити и као народ показати своју снагу, јединство и солидарност“, закључио је Радојичић.

Весић је рекао да је на данашњи дан пре 79 година Београд зверски бомбардован и уништен од стране авијације Адолфа Хитлера.

Навео је да је после рата на суђењима нацистичким генералима доказано да није било никаквог војног оправдања за напад на Београд и да је то, како је рекао, био чист каприц Адолфа Хитлера и његова жеља да уништи један народ.

Весић је рекао да су тада бомбардовани углавном цивилни циљеви пошто војних циљева није ни било.

Уништена је, подсећа, Народна библиотека са више од 3.500 књига, погођено неколико склоништа у којима су погинули углавном жене и деца као што су склониште код Вазнесењске цркве, у Карађорђевом парку, код Цркве Светог Александра Невског.

Како је рекао, званично Београд је имао 2.271 жртву, а према проценама Градске управе погинуло је скоро 4.000 људи од чега је око 2.000 остало затрпано у рушевинама.

„Зато се ми данашњег дана сећамо као једног од најтужнијих у историји наше земље и Београда, дана када је наш град заиста зверски уништен. Посебно смо поносни отпором који је наша војска дала у одбрани Београда, а то је био шести ловачки пук, пилоти којима је овде подигнут споменик јер су се храбро борили за свој град иако га је бомбардовало више од 600 немачких бомбардера“, рекао је Весић.

Они су, додао је, бранећи Београд оборили више десетина авиона и показали како се бори за своју земљу.

Весић је навео да је више од 145 пилота краљевске авијације је погинуло бранећи своју земљу и додао да је краљевска авијација једина која је у том априлском рату пружила отпор.

„Зато се данас, као што се сећамо свих жртава у бомбардовању Београда, сећамо и храбрих пилота који су бранили свој град и ушли у борбу знајући да не могу да је добију, али знајући да обављају своју дужност“, додао је Весић.

Венци у знак сећања на жртве шестоаприлског бомбардовања

Поводом Дана сећања на жртве шестоаприлског бомбардовања Београда, министар Зоран Ђорђевић и председник Скупштине града Никола Никодијевић положили су данас венце на спомен-обележје у Алеји жртава бомбардовања Београда 1941. године на Новом гробљу.

Ђорђевић је рекао да без обзира на ванредно стање немамо право да заборавимо догађај од 6. априла 1941. године, бомбардовање Београда, као ни све невине жртве које су тог дана страдале да бисмо сви ми данас живели у слободи.

венци, спомен, зртве, бомбардовања

Танјуг (Андрија Вукелић)

Он је поручио да се мора чувати успомена на све те људе, али и на све оне који су касније у борби против фашизма дали своје животе да би наша земља била слободна.

Ђорђевић је нагласио да са поносом данас можемо рећи да смо земља која је увек била на правој страни и која ће и убудуће гајити слободарске правце и деловања, као и да ћемо наше будуће генерације едуковати како то никада не би заборавили.

Никодијевић је истакао да је нацистичко бомбардовање Београда свакако један од најважнијих и најтужнијих догађаја у историји Београда и додао да се сви са дужном пажњом сећамо свих невино страдалих.

Он је додао да је веома важно да се у оваквим приликама истакне наша улога у Другом светском рату и нагласио да држава и друштво са поносом истичу борбу против фашизма и настанак модерне послератне Европе која се заснива на слободи, једнакости и равноправности међу људима, државама и народима.

извор: ТАНЈУГ, РТВ
фото: Министарство одбране

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *