Полагање испита након завршетка ванредног стања

„Када се заврши ванредно стање, факултетима предстоји период интензивног рада да се у „блоковима“ обави практични део наставе, тек након тога биће завршен семестар и организовани испитни рокови за студенте“, изјавила је ректорка Универзитета у Београду проф. Иванка Поповић.

Ректорка је рекла Танјугу да ће сигурно бити померен и рок за упис бруцоша на факултете.

Она је нагласила да ће организација и динамика одржавања испитних рокова зависити од дужине трајања ванредног стања, да теоријска настава може да се организује на даљину, али да експерименталне вежбе и практични део, мора да се заврши на класичан начин.

„Када се заврши ванредно стање, биће то још један период врло интензивног рада, да се у блок форми практични део наставе изведе. Онда можемо да окончамо семестар и приступимо испитним роковима“, рекла је Поповић за Танјуг.

Испитни рокови, како је навела, неће бити један за другим, јер то не би помогло студентима, већ ће бити организовани у правилним временским размацима како би студенти могли да одговоре својим обавезама.

Упитана да ли то значи да ће ово бити радно лето за студенте, ректорка је одговорила да ће лето бити радно за све, али да се мора направити и одређена летња пауза.

„Ово лето ће за све нас бити радно. Не желим да искључим могућност и сигурно морамо направити одређену летњу паузу, јер иако сада нисмо физички на својим радним местима, сви пуно радимо уз додатно стрес који имамо због опште ситуације. Летња пауза за све нас је неопходна и она ће постојати“, навела је ректорка.

Подсећа да већина наставника на УБ имала слична искуства током бомбардовања 1999. године и да је тада семестар имао другачију динамику и решаван на другачији начин.

„Није поента ни завршити семестар по сваку цену већ да студенти стекну знања за која се школују да би могли добро да обављају своју професију касније“, навела је она.

Настава на даљину на свим факултетима, како каже, обавља се без проблема. Подсећа да је Министарство просвете, заједно са Националним акредитационим телом донело одлуку да све акредитоване високошколске установе могу да изводе наставу на даљину.

„Ми смо сада сви акредитовани да обављамо наставу на даљину, што и чинимо. Оно што представља проблем је недостатак искуства у извођењу провере знања онлајн. Ја не кажем да то није могуће, ми само немамо довољно искуства у томе, нарочито ако су у питању велике групе студената које треба да полажу испите“, нагласила је Поповић.

Уколико професор има мало студената, како каже, то није проблем и може да се уради преко видео конференције, али је проблем како великом броју студената омогућити приступ онлајн провери знања.

Не искључује могућност померања наредне академске године, јер осим организације испитних рокова треба да се обави и упис бруцоша на факултете.

Питање уписа на факултете, појашњава, решава Министарство просвете, науке и технолошког развоја, а факултети су спремни на сваку динамику и сваки сценарио.

„Матурантима се, у редовним околностима, настава у школи завршава у мају, а пријемни испити на факултете буду у јуну. У овом тренутку нико не може да каже како ће то бити и када ће то бити, све зависи колико буде трајала пандемија и ванредно стање. Све је једно са другим повезано и биће сигурно померено“, закључила је ректорка УБ проф. Иванка Поповић.

извор: ТАНЈУГ, РТВ
фото: РТВ (Драган Бајић)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *