Показне карте у аутобусима у Новом Саду – одлазе у историју?

У аутобусима ГСП на градским линијама почетком године требало би да буде уведен систем електронске наплате карата, будући да се путем јавне набавке, која је отворена до 10. јануара, тражи понуђач за његову уградњу и имплементацију.

У тендерској документацији наведено је да модернизацију система наплате условљавају стање актуелног система, немогућност његовог једноставног одржавања и ниска ефикасност.

Према речима директора ЈГСП Милована Амиџића, нови систем који ће бити уведен не подразумева само куповину и наплату карата на електронским уређајима, већ ће он имати и валидаторе карата и могућност плаћања картицама.

– До сада су у ЈГСП „Нови Сад” расписиване четири такве набавке и ниједна није прошла, тако да се надамо да ће ова бити успешно реализована и да ћемо већ почетком следеће године или на пролеће у нашим аутобусима имати електронски систем наплате – казао је Амиџић за Дневник и додао да ће, ако јавна набавка успе, старе показне карте заједно са „Алмекс” машиницама за њихову продају отићи у историју.
Нови Сад у следећих 5 година: Нови мостови, нови стадион, обнова Петроварадинске тврђаве, реконструкција Спенса…

– У овом моменту процењена вредност набавке је 65 милиона динара. Прво ћемо такав систем да уведемо на градским линијама. Следећа фаза била би проширење и на приградске линије зато што је то један озбиљан систем који захтева озбиљну организацију да би у једном моменту заживело у свих 200 аутобуса.

У октобру су, подсетимо, у нешто више од 100 аутобуса на градским линијама уграђени електронски уређаји за продају појединачних возних карата, који су заменили старе машинице. Директор Градског превозника је нагласио да ће те уређаје, уколико набавка за електронски систем наплате карата успе, пребацити у аутобусе који саобраћају на приградским линијама.

– Надам се да ћемо наредне године и у осталим аутобусима, ако не успемо да реализујемо јавну набавку за комплетан електронски систем, остатак старих машиница заменити овим уређајима за електронску продају карата – казао је Милован Амиџић за Дневник.

Конкретно, набавка обухвата израду система електронске наплате возних карата на линијама у градском саобраћају, испоруку и уградњу уређаја за такву врсту куповине карата, надзор над одвијањем јавног превоза путника и евиденцију коришћења возних карата у систему јавног превоза.

Путем овог тендера осим софтвера и уређаја који ће, омогућити продају и валидацију карата, ЈГСП, између осталог, купује и бесконтактне пластичне чип картице које ће се користити као возне карте и моћи ће да буду персонализоване или не.

Пластичне картице ће важити за одређени број вожњи, за одређени временски период или ће се користити с уплаћеним авансом – тзв. „Електронски новчаник”. Требало би да плаћање буде могуће и на продајним местима и путем мобилне и интернет апликације, сајта, QР кода или НФЦ технологије.

Путници ће ипак моћи да купе и штампане возне карте у аутобусу.

У документацији се наводи да је потребно обезбедити да тај систем може да се надогради на остатак мреже линија, односно, да може да се угради и у приградски и међумесни саобраћај, те да се његов капацитет прошири у случају проширења и повећања броја линија или стајалишта.

извор: дневник.рс, агенције,НСинфо
фото: НСинфо

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *