Подршка деци која су укључена у живот и рад на улици

Теренски рад са децом која су укључена у живот и/или рад на улици, Екуменске хуманитарне организације реализује  се уз подршку H. Stepic CEE Charity од 2009.године. Од тада до данас  њихов циљ је остао исти, пружити шансу детињству деци и младима који су услед тешких животних околности у ризику да се идентификују са улицом, удаље од свих оних радости које детињство чине лепшим, здравијим, које отварају врата ка бољем сутра. Њихове  активности  везане су  за пружање подршке на терену, у три подстандардна насеља у Новом Саду (Велики Рит, Бангладеш и део насеља Адице), посетом места која су идентификована као најчешћа где деца, млади сами са и/или вршњацима проводе просјачећи, и у оквирима продуженог боравка ОШ „Јожеф Атила“. У оквиру њиховог  пројекта ангажовано је 22 теренска сарадника и волонтера.


Рад на терену  реализују теренски сарадници кроз пружање психосоцијалне подршке, успостављање контакта са децом и младима који се затекну у ситуацији рада на улици,упућивање на релевантне установе, континуирану подршку породицама у насељима у виду дистрибуције различитих потрепштина, од обуће, одеће, потрепштина за бебе и школског материјала.


Организоване су  креативно-едукативне радионице  у наведеним насељима, Екуменској хуманитарној организацији (ЕХО)  и Свратишту за децу и младе Нови Сад.
Много пажње се посвећује едукативном  раду са родитељима, информисању и пружању подршке при упису деце у први разред.


Деца су укључена у различите социјалне (не)доступне активности као што су посета биоскопу, коју реализују у сарадњи са  биоскопом Арена Синеплекс, као и позориштем  за децу „Театрило“.
У оквиру продуженог боравка ОШ „Јожеф Атила“ ангажовани су волонтери, чији је рад усмерен на
помоћ у учењу, где се кроз индивидуални и групни рад у са ученицима 1. и 2.разреда пружа подршка са циљем савладавања потешкоћа у раду, као и праћењу савладавања градива, са дугорочним циљем смањења осипања ученика из друштвено осетљивих група из образовног система.


Како би радионице биле разноврсне и пружале  деци и младима  што потпуније изразе своје склоности, у рад су укључени стручњаци из различитих области. Користе се ауторске публикације за развој графомоторике и подстицање дечјег развоја. Веома важан сегмент едукације су и  спортске активности које се  реализуј у у сарадњи са Струковним удружењем полиције „Др Рудолф Арчибалд Рајс“.


„Овако широко постављен дијапазон пројектних активности, отвара могућност да остваримо  циљеве и подржимо нашу циљну групу децу и младих (узраста од 4 до 19 година) како би добили шансу да њихово детињство буде лепше обојено и како бисмо заједно градили лепшу и сигурнију будућност. У току године обележавамо, кроз различите активности нама важне датуме, 12.април- Међународни дан деце која су укључена у живот и/или рад на улици, 1.јун-Међународни дан деце, 12.јун-Светски дан против рада деце, и 20.новембар-Светски дан права детета.“- рекла је Ведрана Бјелајац, координаторка овог пројекта.


Кроз искуство рада са децом и младима утисак је да заиста није потребно пуно за дечји осмех, осим једног, дар да препознате и ослушнете њихове потребе, да их разумете, сваки њихов поглед, понашање, да знате када и на који начин да им пружите руку подршке. Вештина рада са децом долази из разумевања сопствених потреба, а када спознате које су потребе деце која су у ризику да постану деца у уличној ситуацији, схватите да често коришћен израз да срећу чине ситнице, није само флоскула, већ оно што чини једно друштво племенитијим и инклузивним.

Ј. Д.
фото: ЕХО

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *