„POVEŽI I PODRŽI“ PROJEKAT DIJABETOLOŠKOG SAVEZA SRBIJE

U saradnji sa endokrinolozima/dijabetolozima i psihologom, Dijabetološki savez Srbije pokreće projekat pod nazivom „Poveži i podrži“, koji je osmišljen kao serija virtuelnih sastanaka sa idejom pružanja savetodavne stručne i psihološke podrške pacijentima obolelim od dijabetesa. Svedoci smo da su se u poslednja dva meseca kroz medije, putem društvenih mreža i drugih kanala komunikacija mogle pronaći pojedine informacije u vezi sa pandemijom virusa Kovid19 i dijabetesom. Međutim, i pored tačnih informacija pojavljuju se i neke netačne vesti koje mogu naškoditi osobama koje boluju od dijabetesa u ovom veoma osetljivom periodu.
Upravo iz tih razloga uočena je potreba da se osobama koje boluju od dijabetesa pruže validne i sveobuhvatne informacije o rizicima infekcije, kako da se zaštite i šta da rade ukoliko se zaraze KOVID-19 virusom, i kako sebi da pomognu uz savet dijabetologa i psihologa. Osim dobijanja ovih informacija pacijenti će imati priliku i da postavljaju pitanja lekarima i psihologu. Zbog trenutne nemogućnosti odlaska na redovne kontrole kod svog lekara, ovakav vid komunikacije pomoći će da se premosti jaz koji je nastao usled KOVID-19 pandemije i na taj način dati neophodnu podršku osobama obolelim od dijabetesa.
Prvi, od 18 sastanaka održao se u sredu, 13. maja u 18 časova, a informacije kako se priključiti sastanku, tačan raspored i satnicu ostalih sastanaka, mogu se dobiti preko zvanične Fejsbuk  stranice Dijabetološkog saveza Srbije.
Dijabetološki savez Srbije je volonterska organizacija i jedina međunarodno priznata organizacija pacijenata sa dijabetesom u Srbiji i članica Međunarodne Dijabetes Federacije (International Diabetes Federation). Savez deluje na teritoriji čitave Srbije kroz lokalna udruženja. Zastupaju prava više od 710.000 osoba koje žive sa dijabetesom u Srbiji i trude se da kroz svoje aktivnosti podignu svest o dijabetesu i edukuju stanovništvo.
Projekat se sprovodi uz podršku kompanija AstraZeneca i ADOC.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *