Пензионери од данас у шетњу, почињу са радом пијаце

Грађани старији од 65 година моћи ће од данас да излазе у шетњу уторком, петком и недељом у трајању од пола сата, једна је од нових мера које је на усвојила Владе Србије, у складу са епидемиолошком ситуацијом и мишљењем струке.

Пензионери ће пола сата за шетњу моћи да искористе у периоду од 18 часова до 1 сат иза поноћи, највише шест стотина метара од места становања.

пензионери

РТВ (Сенка Надь)

Зелене пијаце од данас су поново отворене, уз обавезну примену свих мера заштите против ширења корона вируса.

Од данас је такође дозвољен рад послодавцима из области пружања услуга, попут аутомеханичарских и вулканизерских радњи, обућара, кројача, хемијских чишћења, школа за обуку возача као и послодавцима из области трговине на мало – књижаре, трговци моторним возилима, бициклима, наутиком, техничком робом, грађевинским материјалом…

Влада такође позива послодавце у области грађевинарства (високоградња и нискоградња) да наставе рад у пуном капацитету радом од данас, 21. априла.

Сви послодавци су у обавези да радницима обезбеде заштитна средства (маске, рукавице и дезинфекциона средства), а рад се мора обављати уз поштовање социјалне дистанце.

Послодавци су дужни да израде посебан план мера рада током ванредног стања, док су запослени у обавези да то поштују.

Они који и даље нису у могућности да наставе са радом су објекти чији рад подразумева окупљање великог броја људи, попут радњи различитих делатности које се налазе у тржним центрима.

Такође, рад и даље није дозвољен у делатностима које подразумевају близак физички контакт, тако да фризерски салони, салони за негу лепоте, теретане и фитнес центри и даље остају затворени.

Препорука ПКС да од данас продавнице раде до 17 часова

Привредна комора Србије (ПКС) ће данас дати препоруку Министарству државне управе и локалне самоуправе и Влади Србије да се радно време продавница продужи већ од данас до 17 часова, изјавио је Жарко Малиновић, секретар Удружења за трговину ПКС.

Он је додао да ланац снабдевања функционише добро и да намирница има у довољној количини, као и да се брзо допуне када нестану са полица.

Поновно отварање зелених пијаца, каже Малиновић, смањиће гужве на категоријама свежег воћа и поврћа и олакшаће умногоме рад одређеном броју произвођача који нису могли да се прилагоде мери е-пијаце.

Продавнице ИДЕА, Рода и Меркатор од данас раде до 17 сати

ИДЕА продавнице, Рода маркети и Меркатор хипермаркети широм Србије од данас ће радити до 17 часова, у складу са одлуком Владе Србије о промени мера ограничења кретања.

Радно време за суграђане старије од 65 година биће петком рано ујутру од 4.00 до 7.00 сати, додаје се у саопштењу Меркатор С.

извор: РТВ
фото: РТВ (Сенка Надь)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *