Патријарх: Слушајмо мудре савете

Поглавар Српске православне цркве патријарх Иринеј изјавио је у ускршњем интервјуу за телевизију Храм да се црква влада божанским, али и људским законима, а да су однос СПЦ и државе добри и да нема разлога да се СПЦ жали или чини нешто супротно од онога што држава прописује.

„Појава корона вируса, ми као Црква слушамо мудре савете људи који познају ту материју и који су и позвани да нас упуте на начин како да се томе одупремо. Један од тих начина је избегавање комуникација, близине једних другоме. То нису измишљене ствари, то су потврђене ствари. Тамо где није било обазривости, где нису слушане наука и медицина, ту су јасне последице“, рекао је патријарх.

Он је верницима поручио да сви треба да чују оно што надлежни говоре и саветују и да је „дом први храм Божији“.

„Први храм Божји јесте дом и јесте породица и ако дом наш није домаћа црква, онда нам ни црква није дом Божји. Бог је свуда и на свакоме место, на планини, у пољу, у граду и селу и свуда се можемо богу молити, а пошто треба да се уздржимо од скупљања, дом нам постаје прави дом Божији и прилика да саберемо нашу породицу, јер ништа није тако угрожено као породица“, поручио је патријарх.

Он је истакао да је његов лични предлог људима да се уздрже, али је додао да ће онај ко дође бити радо виђен у цркви и да неће бити истеран напоље, нагласивши да се „мора поштовати оно што је на корист појединца и народа“.

Упитан о Црној Гори, патријарх Иринеј је рекао да то што ради власт у тој земљи нема коментара и да се нада да ће увидети своје грешке.

Говорећи о Косову, патријарх је рекао да српски народ тамо живи без слободе и наде да ће бити слободе у будућности.

„Добијамо утисак да се мало ситуација и поглед на Косово и Метохију мало мења, али споро. Српска црква и православни Срби не могу да замисле живот Србије и српског народа без Косова. Све оно што је вредно у култури српског народа је на Косову и Метохији“, поручио је поглавар.

Патријарх је рекао и да се СПЦ налази у искушењу и да је мало нарушено њено јединство изнутра, да то није мали проблем, али да се нада у благослов Божији да ће сачувати јединство цркве и њену улогу и мисију коју СПЦ има у народу и историји.

„Утешно је што млађи свет се враћа себи, а када се врати себи враћа се и цркви и Богу и истини. Надамо се да ће на крају истина победити. Лаж може да буде моћна и снажна, али је лаж. Истина је увек била у мањини, али та мањина која светли истином, она је побеђивала. Надамо се да нас господ неће оставити, молимо се да што пре прође ово искушење у којем се налазимо, као и цео свет и да ће свет почети да размишља о томе где је место човека у овоме свету“, поручио је патријарх Иринеј.

извор: ФоНет, РТВ
фото: Танјуг (Зоран Жестић)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *