Пандемија нанела велике губитке туризму у Војводини

Званични извештај Министарства трговине, туризма и телекомуникација, потврдио је колико је ова година тешка за сектор туризма – у првих пет месеци укупан број долазака туриста у Србију забележио је пад од 52,8 одсто.

На нивоу целе земље скоро 53 одсто је мање туриста, а пандемија корона вируса је допринела, за првих пет месеци ове године, паду долазака туриста у Покрајини од 51.4 одсто.

На питање хоће ли нови пакет економских мера, које Влада Србије усваја данас, помоћи власницима хотела и ресторана,  Бранислав Мамић, секретар Удружења услуга у Привредној комори Војводине, гостујући у јутарњем програму РТВ-а, је одговорио да ће пакет мера тренутно умирити ситуацију и да је неминовност да ће се поједине туристичке агенције затворити, пре свега мале агенције.

Мамић је додао да се само 20 одсто малих агенција пријавило за први пакет помоћи Владе Србије.

2020. година је добро почела за туристичке раднике, у јануару и фебруару забележен је пораст броја посетилаца.

„Почетак године је јако обећавао, процене су биле да ће приход туризма бити око милијарду и по евра. Међутим, забележен је пад ноћења од 82 одсто. Нови Сад бележи пад броја ноћења од 61,4 одсто“, рекао је Мамић.

Влада данас усваја нови пакет економских мера, а Мамић је нагласио да ће се оне односити и на власнике туристичких и угоститељских објекта, првенствено уплата минималца за раднике од 60 одсто у периоду од два месеца.

„Хотели и ресторани у градовима су посебно угрожени. Урбане средине претрпеле су највеће губитке. Само 110 хотела ради, многе манифестације су отказане“, додао је Мамић.

Туристички ваучери, почетком године су сви подељени, кренула је подела нових, али због епидемиолошке ситуације је слабо интересовање.

„У другој тури поделе ваучера, од 400.000 узето тек око 90.000. 43 одсто корисника ваучера су пензионери, 42 запослени, лепо је кренуло, али се епидемија поново појачала, људи су онда одустали од путовања“, појаснио је Мамић.

Због немогућности путовања у иностранство, Белоцркванска језера, Палић, Бисерно острво код Чуруга су места која су се сада показала као носиоци развоја туризма у Војводини током лета.

„Домаћа понуда, пре свега оних објеката која су близу воде, они добро раде, али ће они само једним делом поправити бројке. То није довољно да се покрију сви проблеми туризма у Србији и тешко је предвидети шта ће се даље дешавати“, додао је Мамић.

Неизвесно је шта ће се још дешавати до краја године када је епидемиолошка ситуација у питању, још увек нисмо у могућности да сагледамо последице пандемије, а процене су да ће светски пад туризма бити око 80 одсто.

извор: РТВ
фото: Салаш137

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *