О евентуалном продужавању полицијског часа за Ускрс још није одлучено, грађани ће бити обавештени

Грађани ће о евентуалном продужавању полицијског часа уочи предстојећег викенда и Ускрса бити обавештени на време, као што су и о досадашњим мерама били информисани, изјавио је данас покрајински секретар за здравство Зоран Гојковић.

Он је тако одговорио на питање медија да ли ће грађани најкасније дан или два унапред бити обавештени о евентуалном увођењу дужег полицијског часа.

“Ми смо и до сада о мерама које смо уводили на време информисали грађане дајући им могућност да се за такве мере припреме, и тако ћемо и даље поступати”, рекао је Гојковић.

Према његовим речима, епидемиолошка ситуација у нашој земљи анализира се из сата у сат, те ће на основу тих анализа струка одлучити да ли је потребно увести рестриктивније мере.

Одговарајући на питање о томе да се грађанима старијим од 65 омогући шетња током трајања полицијског часа који важи за све грађане, Гојковић је одговорио да о томе одлучује струка, напомињући да је струка управо исказала висок степен забринутости за најстарије суграђане.

“Они су нам највише на памети, највише водимо рачуна и бринемо о њима, зато морамо да схватимо да мере које Влада Србије спроводи нису беспотребне, већ су донете да се спасу животи свих наших грађана”, рекао је Гојковић.

Апеловао је на све грађане да строго воде рачуна о мерама везаним за социјално дистанцирање, додајући да је социјално дистанцирање “кључ свега”.

Истакао је да је вероватно сада родбина око 140 оболелих старијих суграђана у геронтолошком центру у Нишу схвата шта су урадили својим најмилијима инсистирајући да их посете.

“Један део њих дошао је из иностранства и на тај начин угрозио безбедност својих најмилијих и великог броја других људи смештених у том геронтолошком центру”, указао је Гојковић.

У Србији је забележен раст броја новозаражених, у последња 24 сата 424 особе, а укупно је 4.054 оболелих. Преминуло је још пет особа, укупно 85, саопштио је Гојковић.

Три најважнија фактора у „српском“ сценарију

Најслабија карика у држању вируса под контролом је непоштовање мера, које су једине сврсисходне за решавање ове ситуације и коначне победе над корона вирусом, изјавио је покрајински секретар за здравство.

Због тога је још једном позвао све грађане да се строго придржавају уведених мера и воде рачуна о социјалној дистанци.

„Уколико имате тегобе, јавите се лекару, а здравствени систем и здравствени радници ће вам помоћи да што боље и са што мање компликација победите болест“, рекао је Гојковић одговарајући на питања на конференцији у Палати Србија.

Упитан да наведе три најважнија фактора у такозваном „српском сценарију“ када је реч о корона вирусу, рекао је да су први мере које су уведене.

Како је истакао, уведене су на време, онако како је требало и интензитетом који је захтевала епидемиолошка ситуација.

„Други је лична и заштитна опрема коју имају сви наши запослени који су у директном контакту са великим бројем оболелих и трећа, можда најважнија карика, су наши здравствени радници и здравствени систем, као и нездравствено особље – сви они који се боре за животе наших грађана“, додао је Гојковић.

извор: ТАНЈУГ, РТВ
фото: Танјуг (Јарослав Пап)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *