Отворен Научно – технолошки парк у Нишу

У Нишу је данас отворен Научно-технолошки парк, у присуству председника Александра Вучића, који је истакао да се Ниш сада убрзано развија.

 Фирме које се буду уселиле у Научно-технолошки парк почеће да раде у августу, а укупно ће имати на располагању 14.000 квадрата. НТП ће имати укупно 20 старт ап компанија и 13 технолошко-развојних, а једна компанија је везана и за технолошко-развојни и за стартап део.
Вучић је рекао да је у НТП уложено 12,5 милиона евра и истакао да је држава много уложила у Ниш претходних година.

„У ово ће бити уложено укупно 20 милиона евра. Много смо пара уложили у Ниш, који је каскао за другима, а сада иде убрзано напред“, истакао је Вучић.

Заједно са инвестицијом у основање Старап центар Ниш који ће постати део НТП-а и лабораторијском ламелом Електронског факултета укупна вредност инвестиције премашује 20 милиона евра.

Отварању су присуствовали премијерка Ана Брнабић и министар за иновације и технолошки развој, Ненад Поповић.

Завршена је изградња и уређење зграде и пратећег простора Научно-технолошког парка у Нишу поред технолошких факултета.

Научно-технолошки парк Ниш је организација која у блиској сарадњи са Универзитетом и академском заједницом обезбеђује инфраструктуру и услуге за помоћ иновативним предузећима у остваривању пословних успеха на тржишту, посебно у области високих технологија.

Око објекта је паркинг, као и лепо уређен парк са фонтанама, а у подруму зграде се налазе гараже и фитнес центар површине 400 квадрата који ће бити дат, путем јавног позива, неком од партнера на управљање.

Изградња НТП коштала је 12,5 милиона евра са свим окружењем, а то подразумева и изградњу колектора за атмосферске воде.

Новац је обезбеђен преко Европске инвестиционе банке, инвеститор је Министарство просвете.

Пројектом изградње и опремањем управљала је Канцеларија за управљање јавним улагањима Владе Србије, док је све активности по уговору реализовала нишка Канцеларија за локални економски развој и пројекте и град који је био задужен за инфраструктуру и административну подршку.

Изграђена су три спрата површине око 2.200 квадрата по спрату подељених у канцеларијске просторе за компаније.

На првом спрату ће се налазити старт ап компаније и ту се налази већи број мањих канцеларија који је опремљен тако да има више сала за састанке и више простора за заједничке активности које ће младим компанијама омогућити заједништво.

Други и трећи спрат су намењени компанијама и ту је мање садржаја за забаву. Такође, унутар парка биће формирана и лабораторија за израду прототипова и 3D штампу

Председник Вучић ће затим обићи радове на изградњи фабрике „Xingyu Automotive Lighting Systems“.

извор и фото : ТАНЈУГ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *