Отварање вртића највероватније почетком јуна, данас одлука

У Влади Србије данас ће бити одржан састанак о условима за почетак рада предшколских установа на коме би надлежни требало да се договоре о датуму почетка њиховог рада, а који ће највероватније, како Танјуг сазнаје бити почетак јуна.

Састанку ће присуствовати представници министарстава просвете, здравља, рада, државе управе и локалне самоуправе, представници Секретаријата за образовање Београда, као и синдиката у просвети.

Тема састанка односи се на услове за почетак рада вртића, рок њиховог отварања, као и шта је све од предуслова потребно испунити, када је реч о инфраструктури, безбедности и здрављу, и запослених и деце.

На састанку ће бити разматрано на који начин ће све бити организовано, и како ће се обезбедити сви предуслови да се вртићи отворе.

Према информацијама Танјуга, постоје два потенцијална предлога, један да вртићи почну са радом средином маја, и други, који је ближи усвајању, да то буде почетак јуна.

С обзиром да је то први састанак Радне групе, на којем ће бити сви релевантни актери, данас ће се сагледати тренутна ситуација, шта је оно што већ сада може да се испуни, за шта су потребни неки додатни рокови…

Састанак у влади биће одржан у 12 сати.

Попуштање мера и повратак на посао, родитељима је донео главобољу више – не могу да се ослоне на баке и деке у чувању деце, јер су старији посебно угрожена категорија, па им је информација о раду вртића јако важна.

Епидемиолози су изнели јасан став да нису за отварање предшколских установа пре 1. јуна, јер су колективи погодно место за ширење вируса.

И запослени у вртићима траже од надлежних да јасно дефинишу обавезујуће мере и процедуре којих ће се придржавати када се вртићи отворе.

Самостални синдикат предшколског васпитања и образовања Србије у писму Министру просвете тражио је да им се разјасни да ли се вртићи отварају за сву децу или само за оне којима се родитељи враћају на посао и ко ће правити листу приоритета.

Васпитачи су тражили и јасне смернице колико деце може бити присутно за рад у малим групама, да ли ће и за децу бити обавезно ношење маски, како ће на то они реаговати…

Дилема је и како одржати социјалну дистанцу међу децом , колико пута дезинфиковати просторе и материјале, да ли ће им бити обезбеђено довољно средстава за дезинфекцију…

извор: ТАНЈУГ, РТВ
фото: РТВ (Александар Галић)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *