ОНЛАЈН ПРЕДАВАЊА КЦНС

Предавање правника Предрага Рајића на тему „Политичке последице расних немира у САД“ можете погледати у среду 24. јуна, у 18 часова на нашем Јутјуб каналу.

На предавању ће бити дат одговор на следећа питања:
-Шта је узрок расних немира и нетрпељивости у САД?
-На који начин је реаговала власт, а на који опозиција?
-Могу ли ови расни немири и на који начин утицати на новембарске изборе?

Предавање историчара Милована Балабана на тему „Смисао и дух комунизма – случај Југославије ИИ“ можете погледати 27. јуна у 18 часова на нашем Јутјуб каналу.
Други део предавања „Смисао и дух комунизма“ односиће се на успостављање и егзистирање комунизма у Југославији, а самим тим и у Србији. Дакле, покушаћемо на предавању да објаснимо југословенски пример примене ове идеологије, или како би неки рекли атеистичке религије. Сложеност примене комунизма у Југославији (и Србији као њеном централном и најбитнијем делу) огледа се у односу савезника током Другог светског рата, али и геополитичким играма великих империја (СССР и САД), које су биле константне наредних неколико деценија, током којих је ова идеологија владала у нашој тадашњој држави.
Такође, специфичност комунизма у Југославији може се дефинисати једном речју – титоизам, где је ово симбол тоталитарног система, али нарочито ненаклоњеног Србима, може се рећи и изразито антисрпског. Покушаћемо да објаснимо начин и да уђемо у модел функционисања комунистичког система у животу југословенске државе, али и друштва, као и појединца. Оно што исто тако треба истаћи је да ће предавање ићи ка томе да одговори и на питање колико је комунизам као идеологија пустио корене код југословенских народа, код којих је завладао (нарочито међу Србима), те колико и данас у функционисању, пре свега нашег друштва, али и појединаца, можемо пронаћи трагове и остатке комунизма, који је званично био доминантан и једини поглед на свет пола века у нашем народу.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *