Од јутрос затворена три прелаза ка Хрватској и више из Републике Српске ка Србији

ОСИЈЕК,БАЊАЛУКА – Од јутрос су из Србије ка Хрватској затворена три, а из БиХ, односно Републике ка Србији више граничних прелаза.
Хина је јавила да је јутрос од 7 сати затворен прелаз Батина-Бездан, а затворени су и железнички прелаз Ердут-Богојево, као и речни прелаз Апатин.

 

Како се наводи, портпарол Полицијске управе Зоран Кон је рекао да службено обавештење о разлозима затварања нису добили, па нису желели да коментаришу да ли је реч о мере превенције ширења коронавируса..

Напомиње се да се са хрватске стране саобраћај преусмерава на веће граничне прелазе.

Из Ауто-мото савеза Републике Српске, пренела је РТРС, саопштили су да ће бити затворени гранични прелази Базиновци и Јамена у надлежности Теренске канцеларије Североисток са седиштем у Бијељини, затим Мост и Мокронизи у надлежности Теренске канцеларије Вишеград.

Затворен ће бити и погранични прелази Зворник и Бајина Башта – Скелани у надлежности Теренске канцеларије Зворник, док ће за саобраћај и даље бити отворени гранични прелази Љубовија – Братунац, Шепак, Мали Зворник и Каракај.

Мањи гранични прелази између Србије и Македоније затворени

Мањи српско-македонски гранични прелази „Голема Црцорија-Голеш“ и „Рибарци“ од данас су затворени у складу са смерницама Владе Србије, а као део превентивних мера у спречавању ширења вируса Ковид-19, преноси македонска ТВ 21.

Сви путници и возила ће бити преусмерени ка већим граничним прелазима између Србије и Северне Македоније.

Македонска влада у превентивним мерама због корона вируса донела је и додатне мере које се односе на казнено-поправне институције у тој земљи.

Хрватска не дозвољава пролаз камионима из Српске

Камиони предузећа из Републике Српске, који превозе робу у Италију и из те државе, заустављени су у Хрватској што може нанети велику штету привреди Српске, изјавио је данас портпарол Привредне коморе Републике Српске Владимир Благојевић.

Благојевић је рекао да се усложњава ситуација у вези са утицајем коронавируса на привреду Српске.

„Према информацијама које смо добили од предузећа која се баве транспортом робе, возачи камиона су заустављени у Хрватској. Камиони који превозе робу из Италије су без проблема изашли из те државе и прошли кроз Словенију, али су заустављени у Хрватској. С друге стране, камионима са робом који су кренули из БиХ у Италију није омогућено да уђу у Хрватску“, рекао је Благојевић у изјави за Срну, пренела је РТРС.

Према његовим речима, блокада превоза ствара озбиљан проблем који би могао да ескалира и нанесе штету домаћој привреди јер је Италија други најзначајнији спољнотрговински партнер Српске.

“ Многа наша предузећа фокусирана су на пословање са Италијом“, рекао је Благојевић, уз оцену да је простор деловање у вези са проблемом са којим се суочавају превозници сужен с обзиром на то да је то одлука друге државе.

О овом проблему ће, каже, обавестити све надлежне институције. Додао је да су због ширења вируса корона широм Европе у Српској највише погођене привредне гране превоз и туризам, али да се та ситуација све више одражава и на остале секторе, а посебно када је реч о пословању са Италијом.

извор и фото: ТАНЈУГ, Зоран Жестић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *