Од сутра настава на РТС-у, часови ће трајати од 8 до 18 сати

Премијерка Србије Ана Брнабић најавила је данас да ће настава на јавном сервису почети у уторак и да су сви материјали и предавања снимљени.

Како је рекла за телевизију Прва, настава ће бити на РТС-3 каналу, РТС планети и уз помоћ дигиталних уџбеника.

„Министарство просвете у сарадњи са тимом људи обавештаваће грађане и децу и све грађане. Данас је дан за информисање и припрему, од сутра почиње настава, бићете информисани о свим њеним аспектима“, рекла је Брнабић.

Према њеним речима, тренутно се разматра како да се уведу тестирања и да се на објективан начин уведу тестирања.

Оно што је важно, рекла је она, јесте да упис деце у вртиће, основне школе и средње школе и студената неће трпети јер је од ове године уведен електронски упис.

„Продужићемо неке рокове да би помогли неким људима који се не осећају сигурно да то ураде електронски. Ту ће бити обезбеђени и кол центри и неће бити проблема“, рекла је премијерка.

Настава ће трајати од 8 до 18 сати

Настава за основце на РТС 3 и РТС планета, почиње сутра од осам сати и трајаће до 18 сати, најавио је данас министар просвете Младен Шарчевић.

Он је за ТВ Пинк нагласио да су за кратко време успели да сниме квалитетан школски програм, који је симулација редовне наставе у школама.

„Основна школа је покривена. Програм почиње да се емитује сутра и трајаће сваког радног дана од 8 до 18 сати. У питању су получасовне лекције“, рекао је министар.

За ниже разреде основних школа организована су предавања из српског, математике и света око нас, а за више разреде основних школа – српског, математике, историје, географије, биологије, хемије, физике.

„Нарочито много ће бити часова за осмаке. Школе ће радити, али на други начин“, рекао је министар.

Он није могао да прецизира како ће бити организована мала матура за осмаке, али је рекао да се штампају тестови за пробу мале матуре, као и за малу матуру.

Шарчевић: Не одустајемо од мале матуре, спремају се тестови

Од сутра почиње настава на даљину за све основце и средњошколце на РТС 3 и РТС Планета, а министар Шарчевић каже да ће бити провере знања за ученике, као и да се не одустаје од мале матуре и да се за то увелико припремају тестови.

„Неће се одустати од мале матуре, штампају се тестови. Неће бити амнестије и да се у средње школе уписује како ко хоће. Настава на даљину мора озбиљно да се схвати“, рекао је Шарчевић новинарима у ОШ „Иван Горан Ковачић“, где се снимају часови који се од сутра емитују на РТС 3.

За ниже разреде основних школа снимају се часови српског, математике и света око нас, а за пети, шести, седми и осми разред часови српског, математике, биологије, историје, географије, физике и хемије.

Министар појашњава да недостају часови уметности, али да су сматрали да је важно да се крене од предмета који имају највећи фонд часова, да се одржи континуитет у настави и учењу.

Напомиње да је код учења на даљину важна и улога родитеља, да ће због новонасталих околности многи више времена проводити с децом, те да је важно да се активно укључе у рад.

Напомиње да су све школе добиле упутства како да се понашају, да морају да раде али у новом режиму, да је препорука да раде од куће, да ће се данас радити дезинфекција школских објеката, да наставници морају да одрже онлајн комуникацију с родитељима.

У први мах биће снимљени часови који прате план и програм наставе до Ускрса – пролећног распуста, тако да ко епидемиолози дају препоруку да школе буду затворене и после пролетњег распуста, наставиће се са снимањем часова.

Шарчевић каже да је имао састанак са директором РТС и да постоји могућност да се часови емитују и на РТС 2, те ће тако моћи да се снимају часови који нису обухваћени на програму РТС 3, као што су страни језици, уметност…

За ученике средњих школа наставне јединице и теме биће доступне на платформи РТС Планета.

За студенте ће сваки факултет организовати онлајн наставу. Поједини факултети већ имају акредитоване онлајн студијске програме, неки имају технику да снимају емисије и постављање на платформе, али сви морају одржавати комуникацију са студентима мејлом.

Упитан да ли ће бити расељавања студената из студентских домова, Шарчевић је рекао да су домови скоро већ расељени, да је синоћ домове напустило око 2.000 студената.

„Данас ће бити одлука на Влади да се раселе сви домови. Морамо да водимо рачуна о малом броју студената и то у програму ‘Свет у Србији’ и ‘Срби из региона’. Срби из региона већ напуштају домове“, закључио је Шарчевић.

Настава за основце на РТС 3, за средње школе РТС Планета

Учење на даљину у основним и средњим школама почиње сутра, 17. марта. За све основце образовни садржаји биће емитовани на РТС 3, а сви емитовани часови биће доступни и на платформи РТС Планета.

За ученике средњих школа наставне јединице и теме биће доступне на платформи РТС Планета. Обавеза средње школе је да на свом сајту постави банер са свим линковима на којима се може приступити лекцијама и платформама за учење.

За ученике основних школа, почев од сутра од осам сати, шест дана у недељи биће емитован посебно припремљени и адаптирани образовни садржај у складу са прописаним планом и програмом наставе и учења, наводи се у упутству које је Министарство просвете синоћ упутило свим школама.

За ниже разреде основних школа емитоваће се часови српског, математике и света око нас, а за више разреде основне школе – српског, мнатематике, историје, географије, биологије, физике и хемије.

Часови ће бити емитовани на РТС 3, према распореду по разредима који ће дан пре емитовања бити доступни на сајту Министарства просвете (www.rasporednastave.gov.rs).

Обавеза школе је, такође, да се на школски сајт постави банер са линком ка сајту www.rasporednastave.gov.rs и ка обавештењима који се односе на емитовање часова на РТС 3.

Сви емитовани часови биће доступни на платформи РТС Планета, где се могу накнадно и више пута прегледати, истог или наредног дана. Оператери неће наплаћивати проток и пренос података за наведене едукативне садржаје.

Указује се на потребу да, осим садржаја који ће бити емитован на РТС 3 и РТС Планети, наставници основних и средњих школа, да користе доступне дигиталне уџбенике и садржаје на начин који омогућава учење на даљину.

Наводи се да су наставницима и ученицима основне и средње школе на располагању велики број on-line платформи као што су Viber, Zoom, Microsoft Teams.

Обавезују се директор школе, наставничко веће и педагошки колегијум да без одлагања приступе изради недељног оперативног плана са кључним активностима у остваривању образовно-васпитаног рада.

Такође, наводи се да је потребно да наставници прате и бележе податке о напредовању ученика у периоду учења на даљину кроз домаће задатке, вежбање, провере, пројекте, презентације које ученици могу достављати путем мејла или у оквиру одабране онлајн платформе.

За евиденцију образовно-васпитних активности на даљину одговорни су наставници и директор школе.

Наставници су у обавези да у електронски дневник евидентирају све реализоване ТВ часове и друге наставне јединице/теме које су реализоване путем других видова комуникације (РТС Планета, платформе за управљање електронским учењем, упутства дата мејлом…).

Директори школа се обавезују да прате и ажурирају све видове евиденције која се води у периоду када постоји организовано учење на даљину.

Указује се и на додатне видове подршке ученицима у учењу на даљину и потребу да одељенске старешине подстичу ученике на редовно учење користећи различите водове електронске комуникације.

Истиче се важност психо-социјалне подршке за ученике и родитеље у привремено отежаним условима и у припреми за прелазак на редовни режим наставе и учења.

Такође, обавезују се директори школа да информације о здравственом статусу ученика, добијене од родитеља ученика и одељенских старешина, редовно прослеђују надлежној школској управи.

Додатне информације у вези да учењем на даљину, као видом подршке настави, родитељи могу добити позивом на број телефона 011/735 05 57.

извор: РТВ
фото: free images

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *