Од октобра 2021. од Београда до Новог Сада возом за 25 минута

Брза пруга Стара Пазова – Нови Сад биће завршена до октобра 2021. године и тада ће возом моћи да се стигне од Београда до Новог Сада за само 25 минута, рекао је данас председник Србије Александар Вучић.

Он је током обиласка радова на изградњи вијадукта „Чортановци“ рекао да је 25 минута потребно колима само да се неко извуче из Београда, тако да ће грађани возом моћи много брже да стигну до Новог Сада.

Он је поручио да се Србија није одрекла ниједног од важних инфраструктурних пројеката и да је успела да сачува новац за то, иако је тешко предвиђати шта ће економија у свету да донесе.

Вучић је изразио велику захвалност радницима што праве нешто што ће остати забележено у историји.

„Буквално градимо будућност, која ће бити записана у историји. Људи треба да знају да само овај део Стара Пазова – Нови Сад плаћамо 580 милиона долара, 850 милиона долара кошта Београд-Нови Сад, а 1,2 милијарду Нови Сад-Суботица. Огроман новац улажемо да бисмо имали најмодерније пруге, да бисмо могли да идемо просечно 200 километара на сат“, подвукао је он.

Вучић је казао да ће вијадукт, који је обишао, омогућити да за годину и пет месеци идемо преко 200 километара на сат овом пругом, са прелепим погледом на Дунав и Фрушку Гору, и да неће морати да се успорава.

„Истовремено желим да кажем да ћемо наставити све грађевинске радове и молим компаније из нискоградње, посебно путева, да крену са пословима. Иако много радова нису били непрекинути, имамо делове компанија које нису спремне, и молим их да од понедељка буду у пуној форми и почну да раде“, нагласио је он.

„Молим људе којима смо најавили да раде да буду спремни. Чин ми се да смо се навикли на мањи обим посла, касније устајање, мање одговорности. Морамо брзо да се пребацимо и покажемо да можемо да радимо више, најозбиљније и најодговорније“, истакао је Вучић.

пруга,, београд, будимпеста

Танјуг (Зоран Жестић)

Казао је да је тешко предвиђати у свету шта ће економија да донесе, подсећајући да је цена америчке сировине јуче драстично пала, што показује да нико не може да предвиди шта ће да се збива, али да му се чини да ће Србија то спремније дочекати и да наши људи немају разлога за бојазност.

Говорећи о радовима које је обишао, каже да је тунелска цев, која излази на вијадукт, тунел дуг 1,1 километара, фантастична.

„Још само мало стрпљења и за годину и пет месеци стићи ћемо од Београда до Новог Сада брзим возом за 25 минута, а колима из Београда не можете да изађете за то време. То су невероватне ствари, други ниво стандарда, све другачије у односу на ово што смо имали раније“, казао је он.

Вучић је, захвативши се радницима, указао да је на овом градилишту било осам заражених, али да су настављени радови.

Захвалио се, у свом обраћању, и руским пријатељима на посвећеном раду, најавивши да ће у суботу, најкасније у понедељак, примити руске лекаре који су дошли у Србију да помогну и који неуморно раде, дезинфикујући на стотине болница и домове за старе, који од ране зове до касно увече обављају тежак посао, борећи се за српске пријатеље као што би за своју руску браћу.

Најавио је да ће се захвалити председнику Русије Владимиру Путину на тој помоћи.

Од Београда до Беча возом за само четири сата

Председник Србије је додао да са српске стране неће бити никаквих кашњења у изградњи брзе пруге Београд – Будимпешта, као и да ће, када она буде готова, моћи да се путује возом од Београда до Беча за само четири сата.

цортановци,, пруга,, београд, будимпеста, 1

Танјуг (Зоран Жестић)

Упитан да прокоментарише то што ће и у Мађарској бити убрзани радови на брзој прузи на њиховој територији и да ли је о том пројекту недавно разговарао са премијером те земље Виктором Орбаном, Вучић је рекао да су разговарали и о том пројекту, као и да Србија има изванредну сарадњу са Мађарском.

„Они су наши искрени пријатељи и у свакој тешкој ситуацији имали су разумевања за нас и ми за њих. Помагали су нам унутар ЕУ када се год говорило о Србији“.

Вучић додаје да су Мађари највећа мањинска група у Србији.

Упитан да прокоментарише ранију најаву градоначелника Новог Сада да је могуће да две велике мултинационалне компаније дођу у Нови Сад које би запослиле више хиљада људи чиме би било решено питање незапослених у Новом Саду.

„Нисам радостан што је Милош то најавио, али и ја сам то вероватно негде то рекао, обојица смо погрешили, али уверен сам да ускоро следи најава једне од највећих, а можда и најбољих инвестиција које смо имали у Србији, а биће вероватно везана за Нови Сад. Имамо више таквих иницијатива“, додао је Вучић.

цортановци,, пруга,, београд, будимпеста, 3

Танјуг (Зоран Жестић)

Вучић је обишао радове на изградњи вијадукта „Чортановци“ заједно са представницима компаније руских железница РЖД Интернешнел, потпредседницом владе и министарком грађевинарства Зораном Михајловић, као и руским амбасадором Александром Боцан Харченком и покрајинским премијером Игором Мировићем.

Влада Србије је јуче у оквиру нових мера позвала послодавце у области грађевинарства, високоградње и нискоградње, да наставе рад у пуном капацитету управо од данас.

Радови на изградњи тунела и вијадукта „Чортановци“ део су пројекта изградње деонице брзе пруге Београд – Будимпешта од Старе Пазове до Новог Сада, чија је дужина 40,4 километра.

Пруга ће бити за брзину возова до 200 километара на час.

Руске железнице су већ поставиле 35 километара трасе, а у току су радови на изградњи двоколосечног вијадукта „Чортановци“ који је најинтересантнији објекат на траси.

Вијадукт је дужине три километра, а реализовано је више од 90 одсто радова.

Укупна дужина обе тунелске цеви „Чортановци“ је 2.242,5 м, а почетком априла је завршено пробијање десне цеви дужине 1.086,5 метара.

цортановци,, пруга,, београд, будимпеста

Танјуг (Зоран Жестић)

Траса тунела пролази кроз сложене рударско-геолошке услове у влажном тлу, а са стане северног портала тунел излази у зону клизишта у границама националног парка Фрушка гора.

Вредност радова на изградњи тунела и вијадукта „Чортановци“, који се финансира из кредита Руске Федерације за модернизацију српске железнице, износи 337,6 милиона долара.

Радови су почели у августу 2017. године.

Директор РЖД Интернешнел у Србији Мансурбек Султанов је почетком априла најавио да ће цела деоница од Старе Пазове до Новог Сада бити завршена у предвиђеном року, односно до новембра 2021. године.

Иначе, кинеске фирме су ангажоване на изградњи на преостале две деонице брзе пруге кроз Србију, од Београда до Старе Пазове и од Новог Сада до границе са Мађарском.

Боцан Харченко: Пруга ће бити на време

Боцан-Харченко је казао да се, у времену када се не зна шта ће тачно бити после пандемије вируса корона, једна ствар поуздано зна – да ће изградња брзе пруге Београд – Нови Сад, коју заједно раде Русија и Србија, бити завршена на време.

цортановци,, пруга,, београд, будимпеста, 2

Танјуг (Зоран Жестић)

„Широм света сада је пуно размишљања какав ће след бити након пандемије, како ћемо живети, шта ће бити са нама… Кажу да ништа тачно није познато. Ја се не слажем, јер има неких ствари које знамо поуздано – пре свега овај пројекат Руских железница у Србији, тачно се зна“, рекао је Харченко.

Убеђени смо да ћемо у току следеће године, у октобру, ићи брзом пругом од Београда до Новог Сада, поручио је Харченко.

Он је истакао да пројекат изградње те пруге доказује да је сарадња Србије и Русије издржала испит, у реализацији пројеката и у најтежим условима пандемије.

Како је рекао, болест није обишла ни то градилиште, али су српски и руски стручњаци издржали.

„Подвукли смо то и прошли пут када смо били овде, ти људи су показали посвећеност, њиховом и нашем заједничком послу, наставили свој стручни рад, без обзира на ризик по здравље и живот. Хвала вам на томе“, рекао је Харченко.

Он је захвалио председнику Вучићу, влади и потпредседници владе Зорани Михајловић, истичући да је увек постојала подршка српске стране, као у подршка Русије, која ће и даље пружати највећу и најбољу подршку Србији,

„Осим овог, наставили смо у овом периоду и реализацију других пројеката који су потврђени у разговору у Сочију, крајем прошле године између председника Србије и председника Русије Владимира Путина“, рекао је Харченко.

извор: ТАНЈУГ, РТВ
фото: Танјуг (Зоран Жестић)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *