Од данас отворени паркови и шеталишта, од 4. маја јавни и међуградски превоз, ресторани, кафићи, од 8. маја тржни центри, авио превоз од 18. маја

Од данас паркови и шеталишта могу бити отворени, а они који се у њима налазе морају бити на одговарајућем одстојању и придржавати се свих препорука превенције обољења, изјавио је данас епидемиолог Бранислав Тиодоровић.

Он је на конференцији у Палати Србија рекао да се од данас дозвољавају и тренинзи на отвореном, са потпуним коришћењем свих препорука које је Кризни штаб утврдио.

пензионери, сетња, 2
Попуштање мера није изазвано никаквим притисцима

Попуштање мера када је у питању епидемија корона вируса у Србији није изазвано никаквим притисцима, па ни економским, речено је данас на конференцији у Палати Србија на којој је истакнуто да све земље Европе доносе исте или сличне мере када је реч о тој епидемији.

Заменица директора Института „Др Милан Јовановић Батут“ Дарија Кисић Тепавчевић је рекла да све земље Европе доносе исте или сличне мере када је у питању епидемија новог корона вируса.

“То је искључиво стручно мишљење, наравно да је концепт много шири него здравство и да се мора сагледати у ширем аспекту, али ми смо ти који искључиво доносе препоруке на основу стручног мишљења и медицине засноване на доказима”, рекла је Кисић.

Епидемиолог Бранислав Тиодоровић је рекао да су поједине мере попуштене, али да увек постоји опрез који је оправдан.

„Лако се може десити да се, када будемо процењивали епидемиолошку ситуацију у наредним данима и уочимо да је дошло до нечега што није добро, вратимо поново на старо. Ово је производ онога што се и код нас и у другим земљама, пре свега у Европи, спроводи и није изазвано никаквим притисцима“, рекао је Тиодоровић.

Имунолог Срђа Јанковић из Универзитетске дечје клинике у Тиршовој је рекао да се и у Шведској спроводе превентивне мере, само мало другачије у складу са специфичностима структуре становништва, навика, географској положаја.

„Не само да не прелазимо преко ноћи са модела на модел него то нису два супротна модела. Ове мере су само постепени излазак, надамо се, из ове фазе сузбијања епидемијског таласа који ће омогућити да се живот постепено враћа у токове, можда не у идеално нормалне, а да не отворимо нову пандорину кутију ризика“, рекао је Јанковић.

“Видећемо накнадно шта се може учинити за оне спортове који су у затвореном. Врло брзо ће и та одлука бити донета”, додао је Тиодоровић.

Од 4. маја обнавља се међуградски саобраћај, као и градски саобраћај у Новом Саду и Крагујевцу, а од 8. маја у Београду и Нишу, али без климатизације.

Од 8. маја раде и тржни центри, а од 11. маја и вртићи, уз добру припрему.

Авиопревоз се обнавља од 18. маја.

Од 4. маја јавни и међуградски превоз, ресторани, кафићи…

Од следећег понедељка, 4. маја, почиње са радом градски превоз у Новом Саду и Крагујевцу, као и међуградски железнички и друмски саобраћај , а од 8. маја јавни превоз у Београду и Нишу, саопштио је Тиодоровић.

Нагласио је да се градски и међуградски превоз пушта у саобраћај уз пооштравање свих мера заштите, као и без употребе климе.

Истог дана, 4. маја, почеће са радом и ресторан и кафићи, с тим што ће на отвореном простору у баштама бити потребно држати социјалну дистанцу и заштитна средства, а у затвореном простору на исти начин, уз поштовање осталих мера које су и до сада важиле за било који затворени простор.

Од 8. маја, почињу са радом и тржни центри, али уз ограничени број корисника и поштовање социјалне дистанце, као и коришћење заштитних средстава како продавца, тако и муштерија.

Тиодоровић је саопштио и да ће 11. маја почети да раде вртићи и продужени боравак у школама.

“Разлог отварања вртића је да би омогућили оним паровима који почињу са радом и који имају децу, а немају где да их оставе”, рекао је Тиодоровић.

Позвао је послодавце на разумевање да раднике и раднице који немају где да оставе децу ослободе доласка на посао.

Авио превоз могућ од 18. маја

У Србији ће авио превоз поново бити успостављен од 18. маја , најавио је данас Тиодоровић и додао је да ће то бити могуће према препорукама светских авиоагенција и уз сагледавање епидемиолошке ситуације.

авион, полетање, ер, србија, ејр, србија, аир, сербиа, 5

EPA-EFE (Andrej Cukic)
Кисић: По питању викенда остајемо ригидни, једногласно

Струка је једногласно за ригидне и непопуларне мере за 1. мај, али, и ако их не буде, апелујем да се за наредне празнике грађани понашају одговорно према себи и својој породици, рекла је заменица директора Института „Батут“.

« Препорука је да се апсолутно стрпимо још мало, јер се види крај изласка из епидемије и не треба сада због губитка стрпљења и жеље да будемо напољу да покваримо све“, подвукла је она.

Кисић-Тепавчевић је рекла да не зна каква ће бити одлука владе.

„Апелујем, уколико и не буде била таква врста препоруке за наредне празнике, да се понашате одговорно према себи и својој породици. За све нас важи да треба да се трудимо и стрпимо још мало, како би испратили што је могуће пре из наше популације овај вирус“, закључила је она.

Он је на редовној прес конференцији рекао да ће сви који ће почети да раде у наредном периоду морати да се добро припреме да спроведу све мере и обавезе које ће прописати Министарство здравља, Републичка комисија за заразне болести и Институт за јавно здравље.

“Они ће припремити инструкције да будемо у складу са оним што је циљ, а то је да се заустави заражавање, смање ризици и да функционишемо као нормално друштво“, рекао је Тиодоровић.

“Сви ме питају за Грчку, па не морате да путујете у Грчку, идите на Златибор… Грци су иначе већ најавили контролу, односно, да ће путници морати да имају тест на вирус, а и ми треба да тестирамо оне који се врате из Грчке, јер и они имају исти проблем са вирусом“, рекао је Тиодоровић.

Он је навео да је успостављање авио-превоза неопходност и због “подизања привреде“ и страних инвеститора који послују у Србији.

‘Разговарао сам да привредницима из фабрике “Џонсон Електрик“ у Нишу, сви се питају како ће да извозе ако не преко авио саобраћаја. Али, све мора да буде припремљено, проверено и под надзором. Ако се све мере на време предузимају, онда смо безбедни“, нагласио је Тиодорвић.

Он је на редовној прес конференцији рекао да ће сви који ће почети да раде у наредном периоду морати да се добро припреме да спроведу све мере и обавезе које ће прописати Министарство здравља, Републичка комисија за заразне болести и Институт за јавно здравље.

“Они ће припремити инструкције да будемо у складу са оним што је циљ, а то је да се заустави заражавање, смање ризици и да функционишемо као нормално друштво“, рекао је Тиодоровић.

Вртићи, уз поштовање свих мера предострожности

Заменица директора Института “Батут” Дарија Кисић Тепавчевић истакла је данас да је одлука о раду вртића од 11. маја донета уз процену да ризик за децу приликом боравка у таквом колективу није већи него иначе, у породичним условима, те да ће вртићи, као и до сада, морати да спроводе све мере предострожности.

“Ниједна мера није донета да било који сегмент наше популације стави под неки већи ризик”, нагласила је Кисић Тепавчевић на прес конференцији.

Она је навела да су се надлежни приликом одлучивања водили и искуствима других земаља у претходном периоду, које су увеле мере, као и сазнањима медицине засноване на доказима да и деца могу да се инфицирају, али да немају никакве или имају благе облике клиничког испољавања.

Кисић је истакла да је у Србији код 100 деце потврђено присуство вируса, да је већина њих оздравила, а имала је или никакве или благе симптоме, сличне прехлади.

У КБЦ “Др Драгиша Мишовић” налази се каже 49 деце, код којих је потврђено присуство вируса.

Епидемиолог Бранислав Тиодоровић такође је истакао да ће вртићи водити рачуна о мерама предострожности, мораће да поштују све инструкције и да имају дезобаријеру на самом уласку.

Такође, пренео је да има најава да велики број родитеља неће дати дете у вртић одмах, јер ће или у договору са послодавцем или некако направити такав распоред да могу да буду са децом.

Он је указао да ћемо морати децу почети да учимо како се штити од вируса, зависно наравно од узраста, што, додаје, јесте велики задатак за неговатеље, васпитачице у вртићима.

„Јер, морамо да схватимо да живот неће бити као пре пандемије, морамо се сви припремати за те услове”, рекао је Тиодоровић.

извор: ТАНЈУГ, РТВ
фото:Танјуг (Драган Кујунџић)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *