Од данас из Србије у Мађарску преко три гранична прелаза

Од данас држављани Србије и Мађарске поново могу да прелазе границу између две земље и то на три гранична прелаза, а мера се односи на оне људе који живе у пограничном делу у зони од 50 километара од границе, изјавили су данас на граничном прелазу Хоргош шефови дипломатија Србије и Мађарске Ивица Дачић и Петер Сијарто.

„Они људи који, рецимо, обрађују своју земљу у зони од 50 километара од државне границе могу да користе три отворена гранична прелаза, код Реске-Хоргош, Келебија, Херцег Санто-Бачки брег“, рекао је Сијарто, захваливши председнику Скупштине Војводине Иштвану Пастору и мађарским посланицима који су мађарској влади скренули пажњу на важност овакве мере.

Дачић је нагласио да су односи Србије и Мађарске никад бољи, да су они посебно дошли до изражаја током пандемије корона вируса, те да је Мађарска значајно помогла Србији током кризе услед епидемије.

„Влада Србије је јуче донела одлуку, а данас ћемо омогућити свим грађанима који се налазе овде у малом граничном појасу да могу слободно да прелазе границу на овим прелазима који су тренутно отворени и то се односи на људе који живе до даљине до 50км, који раде на другој страни, имају своју имовину, рођаке, да једноставно пробамо да се живот одвија што је више могуће нормалније, уз постојећа ограничења и поштовање свих савета струке и епидемиолога“, рекао је Дачић.

Он је навео и да је Мађарска Србији много помогла и када је реч о организацији повратака наших људи, те да је Србија због тога много захвална.

„Захвални смо зато што су летом мађарске владе пет држављана Србије евакуисани из Марока, такође су мађарским авионима до Будимпеште враћани наши људи са различитих дестинација широм света“, рекао је Дачић.

Он је додао да је министарство спољних послова свих ових недеља било ангажовано на организацији летова, те да је организовано 38 летова и да решавају ургентне проблеме.

„Свакако ћемо у наредном периоду ићи на то да се наша авио компанија врати нормалним и редовним активностима. Данас и сутра ћемо разговарати још о томе у оквиру Владе који ћемо концепт даље примењивати, али ако цео свет иде на попуштање мера, онда је нормално очекивати да ће се у скором периоду отворити поново редовна активност наше авио компаније“, рекао је Дачић, прецизирајући да то значи да ће бити и летова на оним аеродромима који су отворени, те да је један од тих и у Будимпешти.

Сијарто је рекао да велике мађарске компаније имају значајну улогу у оживљавању мађарске економије, али и српске, те издвојио неколико, међу којима су примери улагања мађарске нафтне компаније Мол, што је највећа мађарска инвестиција у Србији, потом ОТП банка, која има највећи кредитни портфолио у Србији. ОТП је, каже Сијарто, назначио да ће пружити подршку обезбеђивања кредита за оживљавање кредита у Србији.

Најавио је и развојне, инфраструктурне програме у Војводини.

„Наставићемо са инфраструктурним улагањима – модернизација пруге Будимпешта-Београд, изградићемо железничку линију између Сегедина, Суботице и Баје, у изградњи је гасовод који ће кроз Бугарску и Србију омогућити снабдевање гасом и Мађарску“, рекао је Сијарто и додао:

„Водимо политику добросуседства и желимо да заједно наставимо да радимо и да се потрудимо да наши грађани могу да живе боље“.

Министар Дачић је рекао да се обе земље припремају да после епидемије још више учврсте економску и стратешку сарадњу.

„Радује то што је велики помак у нашим односима постигнут и у економији да смо ми прошле године имали спољнотрговинску размену више од милијарду и 700 милиона евра. Битно је рећи да је Мађарска избила на треће место као економски партнер у оквиру ЕУ, а да је шести трговински партнер, што је напредак у односу на раније време“, рекао је Дачић.

Подсетио је да ће 2022. године бити 140 година од успостављања дипломатских односа, те да ће обе земље радити на томе да ти односи буду још више афирмисани.

извор: ТАНЈУГ, РТВ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *