Одржан научно-стручни скуп ДНВ-а о улози медија у друштву

19.10.2019. Odrzan naucno-strucni skup DNV-a  

Друштво новинара Војводине организовало је у Архиву Војводине једнодневни научно-стручни скуп под називом „Интеграцијска и дезинтеграцијска улога медија у друштву“.

Помоћник покрајинског секретара за културу и информисање Ђорђе Вукмировић.

Учеснике су поздравили директор Архива Војводине др Небојша Кузмановић, члан Организационог одбора скупа доц.др Валентина Чизмар и председник Друштва новинара Војводине Петар Кочић, а  скуп је званично отворио помоћник покрајинског секретара за културу и информисање Ђорђе Вукмировић.

Петар Кочић, председник Друштва новинара Војводине

Професори са државних и приватних факултета, уредници уважених медијских кућа, као и представници научних института и невладиних организација, представили су своје научно-стручне радове о савременим изазовима у медијској сфери, почев од лажних вести, преко вербалног насиља у медијима до њихове улоге у важним друштвеним процесима.

Као један од највећих изазова савременог новинарства  у ери глобализације, професор др Слободан Рељић и оснивач и уредник подгоричког интернет портала „ИН4С“ Гојко Раичевић акцентовали су и анализирали  такозване „фејк њуз“, све присутнији феномен у медијима. „Медији и дигитална економска дипломатија у постмодерној епохи глобализације“ назив је теме научног рада академика и проф. др Слободана Нешковића, а др Ирина Милутиновић са Института за европске студије представила је студију случаја о вербалном насиљу на новинским порталима. Доктор Александар Гајић са Института за европске студије разматрао је однос према глобализацији, с једне, и традиционалним вредностима, с друге стране, док је уредник „Геополитике“ Слободан Ерић указао на директну последицу деловања медија – дезинтеграцију друштва. Проф.др Биљана Ратковић Његован са новосадског Факултета техничких наука доказала је, на основу бројних примера, колико и у којим ситуацијама медији представљају значајан фактор у друштвеним променама, а Драгослав Бокан из Института за националну стратегију поставио је питање колико међу медијима  у Србији има оних који би се могли назвати  и „српски медији“.

Доцент др Валентина Чизмар, која је и један од организатора скупа у име Друштва новинара Војводине,  говорила је  о „значају медијског образовања у демаскирању медијских манипулација“. Тиме је тематски заокружен и закључен скуп о улози медија у (дез)интеграцији друштва, који је Друштво новинара Војводине реализовало уз подршку Покрајинског секретаријата за културу и информисање.

Фото: Арс Академија, Јелена Малбашки

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *