Овације са лиманских трибина и партера

Синоћ је у новосадском насељу Лиман одржан други од серије мини концерата Опере Српског народног позоришта. Овога пута, упркос полициjском часу, најстарији суграђани, који имају право да изађу, тражили су тачно локацију и окупили се за неколико минута музике и културе.

“Допада нам се јако зато што нисмо излазили нигде. Оно што можемо да видимо на телевизији је лепо, али уживо је ипак уживо”, каже једна бака која живи неколико улица даље, док њена комшиница додаје: “Само браво!”

И тако је, као и претходног дана, тачно у 19, почео концерт оперске класике. И даље позориште, али на другој адреси.

“По терaсама сам виђала људе који седе са чашом вина у руци, деца слушају, они су толико аплаудирали, били одушевљени да је то невероватно. Ја сам добила једну црвену мушкатлу од једне баке са другог спрата која је после Хабанере била одушевљена и све време је играла и кад сам ја завршила послала ми је пољубац и ја њој и она је ишчупала једну мушкатлу и бацила ми. то је слика која ће ми заувек остати урезана,” прича првакиња опера Српског народног позоришта, Јелена Кончар.

Станари околних зграда са прозора или балкона посматрали су, тапшали, чак и певали у неким моментима док су се низале нумере – од Моцартове Мале ноћне музике, преко Хабанере из Кармен у извођењу сјајне првакиње Српског народног позоришта Јелене Кончар све до популарне Bella ciao. којом су станари вратили музичаре на бис. Највеће овације добио је маестро из Италије, диригент Андреа Солинас.

„Енергија је невероватна. Сваки кварт нас је другачије дочарао али и даље топло. Добијамо кафе, цвеће и аплаузе и на томе позориште и треба да живи. Верујем да смо овиме заиста показали да нам посао не стаје само зато што позоришта затворена. Сада треба да искажемо захвалност за све оне који раде током епидемије да бисмо ми остали били безбедни,“ објашњава директор опере Српског народног позоришта, Александар Станков.

Осам чланова оркестра и двоје солиста, уз диригента из Италије током викенда извешће полусатне концерте на више локација у граду уз програм популарне оперске класике и неизоставну нумеру Bella ciao.

извор: СНП
фото: В. Величковић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *