Обезбеђени смештај, храна и вода за бескућнике у Новом Саду

До сада се збрињавање бескућника у Новом Саду односило само за људе без крова над главом који су са територије Новог Сада. Режим ванредног стања, који не подразумева само физичку дистанцу и полицијски час од поподне до раних јутарњих сати, већ од недавно и вишедневну забрану кретања, учинио је да се и то промени у много чему.

Зато је новосадски Центар за социјални рад обезбедио збрињавање и за грађане без крова над главом који су се задесили у Новом Саду и силом прилика, од почетка пандемије, остали ту.

Склањање с улице, због здравствене безбедности самих бескућника, свих других грађана, као и околине, организовано је тако што је поред Дневне станице за бескућнике и ноћног смештаја, отворен још један простор за ноћни смештај. Оба простора за ноћни смештај имају двоструку намену.

У Дневној станици, која је од недавно на новој адреси – Футошка 46, бескућници могу да се окупају и добију један оброк, а током и дана и ноћи могу да бораве у досадашњим контејнерима за ноћни смештај у Улици Змај Огњена Вука, као и у новоотвореном простору у Футошкој 60. Ово је особито важно због вишедневне забране кретања и физичких контаката на отвореном, јер нова организација смештаја и збрињавања обезбеђује да бескућници не буду приморани да се скривају у нехигијенским просторима.

Недостатак бунара с пијаћом водом у јавним просторима на отвореном, што бескућницима умногоме отежава битисање и узимање воде за пиће, донекле је за ове наше суграђане ублажила Група Б1 у сарадњи с фабриком воде Минаква. Наиме, Б1 је иницирала, а Минаква донирала пакете флаширане воде Дневној станици у Футошкој 46. Боце с водом бескућници могу да понесу са собом.

Добра вест је да ће акција донирања флаширане воде за пиће трајати и у будућности.

Извор: Дневник,НСхроника
Фото: Pixabay

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *