Новосадске музичке свечаности 2020

Новосадске музичке свечаности (НОМУС) 202o, под називом “ Бетовен и Хероине“, одржаће се од 21. до 28. априла у: Синагоги, Свечаној сали Матице српске, Студију “М” и Српском народном позоришту.

Ове године, најугледнији и најзначајнији Међународни фестивала уметничке музике у нашој земљи – Новосадске музичке свечаности, посвећен је великим годишњицама и Уметницама. Јубиларно 40. издање НОМУСА ће, с једне стране, бити упамћено по извођењима капиталних дела једног од највећих композитора свих времена – Лудвига ван Бетовена, а поводом 250 година од његовог рођења, а с друге, по учешћу значајног броја припадница лепшег пола у улогама солисткиња, чланица женских ансамбала и композиторки.

Бетовен и Хероине је мото овогодишњег НОМУСА  који се састоји од 13 брижљиво креираних програма и сјајних извођача из наше земље, као и из Словеније, Аустрије, Немачке, Италије, Белгије, Русије, Јерменије и Литваније. Фестивал ће угостити завидан број музичара окупљених у велике вокално-инструменталне саставе (Хор и Симфонијски оркестар РТС), симфонијске (Београдска филхармонија, Војвођански симфонијски оркестар, Симфонијски оркестар Академије уметности у Новом Саду) и мање гудачке оркестре (женски ансамбл Almazian Symphony), као и различите камерне формација (Kvartet saksofona Signum, Wiener Kammersymphonie, Gudački kvartet TAJJ, Nomus kamerni ansambl 2020…). Такође, НОМУС ће с два програма – стилски и модерним начином интерпертације, проширити своје уобичајене оквире: наступима ансамбала Нагаш из Јерменије и New Ideas Chamber Orchestra из Литваније. Први, који чине три бриљантна женска вокала и тројица виртуоза на народним инструментима (уд, дудук, дол), изводи композиције компоноване на средњовековне текстове о изгнанству, јерменског песника и свештеника Нагаша, док је други, седмочлани састав, посебан по занимљивим обрадама композиција аутора из различитих музичких епоха и необичној поставци и начину интерпретације музичара на сцени.
На Фестивалу НОМУС 2020. ће бити премијерно изведена и композиција „Песме Морског ранча“, наше угледне композиторке Александре Вребалов.

Било по избору програма или извођача, неке од кључних одредница НОМУС 2020. су „иновативност“, „актуелност“, „безвременост“, „универзалност“, „интригантност“, „свесност“…

Све детаље о учесницима и програмима погледајте овде: http://www.muzickaomladina.org/nomus/

Продаја улазница за концерте почиње у понедељак 9. марта у Музичкој омладини Новог Сада (Католичка порта 2, тел. 021/452-344), радним данима од 8х до 14х, као и ОН-лине (за концерте у Синагоги) на: http://www.muzickaomladina.org/nomus/

Организатор НОМУСА је Музичка омладина Новог Сада, а генерални покровитељ Град Нови Сад.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *