Новосадска премијера документарног филма о Тусти

Новосадска премијера документарног филма о Тусти 1. децембра
Документарни филм “Туста” о највећем фронтмену екс-ју панк-рок сцене премијерно ће бити приказан у Новом Саду, у недељу, 1. децембра у 20:30 сати у биоскопу Арена Синеплекс. Новосадској премијери присуствоваће редитељ Андреј Коровљев, продуцент филма Ненад Пуховски, копродуценткиња Биљана Туторов, извршна продуценткиња Неда Франк као и део филмске екипе и протагониста филма.
Филм истакнуте загребачке продукцијске куће Фактум и награђиваног редитеља Андреја Коровљева, емотиван је и ангажован биографски филм о славном фронтмену КУД Идијота и човеку чији је утицај прелазио границе музичког дискурса формирајући слободарску друштвену свест. Филм “ТУСТА” није класичан музички документарац, управо као што КУД Идијоти с Тустом никада нису ни били класичан панк бенд. Архивским материјалом и бројним интервјуима приказује се друштвени значај њихове музике којом су пркосили свакој неправди, политичком режиму, заговарали антифашизам и заступали радничка права.
Филмска прича о Тусти снимана је готово пет година и о њему говоре чланови свих постава КУД Идијота, истакнути роцк критичари и музичари екс-ју сцене попут Петра Јањатовића, Драгана Кремера, Анте Перковића, Зорана Предина, Дамира Урбана, Сеје Сексона и Душана Којића-Које, породица, пријатељи, као и Уљаниковци – радници чувеног пулског бродоградилишта Уљаник. Чињеница да је Бранко Чрнац Туста све док се није разболео био активан синдикалиста и радник у Уљанику учинила је његово име симболом отпора и уникатном појавом на музичкој сцени ових простора.
Специфична рок анд рол прича укључује и сегмент посвећен ограниченом деловању бенда и забранама које су доживљавали услед рата и националистичке атмосфере у Хрватској деведесетих година. Непољуљаних идеала и бескомпромисног става, Туста и КУД Идијоти били су први хрватски бенд који је наступио у Србији након распада СФРЈ, године 2000. у београдској Хали спортова.
Прошло је седам година од Тустиног прераног одласка. О његовој, али и својој боли у задњем делу филма говоре његови најближи чија искрена и лична сведочења заокружују причу о човеку који је својим животом и ставовима утицао на људе и њихову друштвену свест.
Филм је настао у копродукцији са продуцентском кућом „Wake up films“из Новог Сада, уз подршку Филмског центра Србије. Сниман је током више година, између осталог у Пули, Загребу, Скопљу, Сарајеву, Београду, Новом Саду, Суботици итд.

Премијерно приказан на овогодишњем Мотовун филм фестивалу, филм је освојио награду публике на 17. Либурниа филм фестивалу у Опатији, гостовао на Докуфесту у Призрену, једном од најбитнијих регионалних фестивала документарног филма и тренутно је на турнеји по независним и арт-биоскопима широм региона.
Улазнице за новосадску премијеру могу се набавити на благајнама биоскопа Арена Синеплекс.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *