Нови филмови на YouTube каналу Филмског центра Србије

Филмски центар Србије (ФЦС) је, на свом новопокренутом youtube каналу посвећеном домаћој кинематографији, за само неколико дана стекао преко 5.000 нових пратилаца.

Након иницијалних шест филмова, додато је још пет нових домаћих остварења за бесплатно гледање : “Док су они летели на месец” Борише Симовића, “Бакица хоће кући” Бојане Старчевић, “Корени зла” Желимира Гвардиола, „Оловка, дечак и сан“ Мирослава Љ. Јелића и Долина владара“ редитеља Јефима Грабоја.

Радња краткометражног играногфилма „Док су они летели на Месец“ у режијиБорише Симовића, одиграва се у Беграду 21. јула 1969. године. То је дан када је Аполо 11 слетео на месец – град је пуст, а сви хипнотично прате ТВ пренос. Једино су Този и Вера обузети међусобним зближавањем. Улоге тумаче Тихомир Станић, Јелена Ђокић, Јелица Брестовац и Радојко Шпица.

Краткометражни играни филм „Бакица хоће кући“ режирала је Бојана Старчевић, а у њему пратимо сенилну старицу која живи са сином и снајом. Једнога дана она пожели да се врати својој кући, али настаје проблем јер се бакица не сећа где је њена кућа. Кључне улоге у филму “Бакица хоће кући” одиграли су Татјана Бељакова, Радоје Чупић и Татјана Венчеловски.

„Корени зла“ аутора Желимира Гвардиола је кратки документарни филм – есеј мозаичне структуре и крупног плана о коренима породичног насиља и танкој линији између насилника и жртава. Филм прати догађаје из живота једног броја људи које је акт насиља над чланом породице довео у затвор и покушава да да одговор на питање да ли је могуће породичне конфликте решавати на мирнији начин.

“Оловка, дечак и сан” је прича о одрастању, зрелом добу и прераном крају једног вечитог дечака, у којој се преплићу и поистовећују његов стварни живот и његови снови. О човеку који је заправо, живео своје снове, све до тренутка када га је највећи од њих надрастао и трајно увукао у себе. Редитељ је Мирослав Љ. Јелић. а филм је посвећен Вељку Бикићу (1951-1998), уметнику, продуценту и драгом пријатељу.

Документарац “Долина Владара” у режији Јефима Грабоја из Израела говори о људима који своје последње године проживљавају у старачком дому, на брду Забучје изнад Ужица.

Од раније су у понуди и следећи награђивани филмови: “Жицка”, кратки играни филм Ивана Буквића; “Само девојчице плачу”, кратки играни филм Владимира Миловановића; “Тако ми на истоку”, дугометражни документарни филм Катарине Мутић; “Транзиција”, кратки играни филм Милице Томовић, “Живот траје три дана”, кратки играни филм Катарине Кољевић; “Камен у руци”, кратки играни филм Стефана Иванчића.

У овом тренутку основни нагласак је на филмовима који су настали уз подршку управо ФЦС-а, али Филмски центар Србије обавештава све продуценте да им стоји на располагању да овим путем ка широј публици пласира њихове и новије и старије филмове.

Филмове можете погледати на YouTube каналу Филмског центра Србије.

извор: РТВ
фото: Филмски центар Србије

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *