Нови сет мера у борби против ширења коронавируса

Нови Сад – Вечерас од 20 часова престаје јавни градски превоз, затварају се угоститељски објекти и тржни центри, забрањује се окупљање више од пет особа, а такси услуге до даљег биће доступне – подсетио је градоначелник Новог Сада Милош Вучевић на ванредној конференцији за новинаре у Скупштини Града Новог Сада.

Нови сет мера у борби против ширења коронавируса

– Дисциплина се поправила, људи су разумели апеле и почели да поступају у складу са препорукама лекара и државе, а сви изузеци ће бити санкционисани. Што се тиче Дома здравља, успели смо да организујемо неколико нових услуга. У објекту Дома здравља у Змај Огњена Вука бр.18 отворили смо нову амбуланту само за особе са респираторним обољењима, уведено је нових 14 телефонских линија и 6 линија Џ за психолошку подршку. У објекту на Новом насељу се отвара и диспанзер за децу са респираторним тегобама. Поносан сам на све здравствене раднике, као и на све који раде у кол центрима, на волонтере које организује Црвен крст, њих је 100 ангажовано, а 500 волонтера је на чекању. Контактирали смо управнике стамбених зграда да се и они ангажују око помоћи људима – нагласио је градоначелник Вучевић и додао да ће се превоз за запослене у здравству и оне који морају да раде у приватним компанијама реализовати у договору са државним органима.

– Циклонизација и ЈКП Стан обилазе цео град и дезинфикују поред јавних установа и стамбене зграде, и важно је да се координирају са управницима зграда, како би им дозволили да уђу, с обзиром на разне приче о лажном представљању које круже. Успевамо да задржимо максималан ниво комуналних услуга, сви капацитети су ангажовани. Очекујте да ће ускоро бити прописано затварање паркова и пијаца, вероватно од сутра – навео је Вучевић.

Градоначелник је најавио да ће већ почетком идуће седмице бити донета одлука о једнократној помоћи за преко 33.000 пензионера у Новом Саду са пензијама до 30.000 динара, и то из робне резерве и Црвеног крста.

Он је такође изјавио да се ради на одлуци којом ће бити омогућен попуст на закуп пословног простора у граду и на СПЕНС-у како би се пружила подршка приватним фирмама.

– Суфицит у буџету Града ће сачувати Нови Сад. Велики проблем ће имати ЈГСП, који неће моћи да опстане у оваквим околностима без значајне подршке Града, међутим сада је најважније питање спашавања људских живота – рекао је Вучевић и апеловао на грађане да буду јединствени, солидарни и дисциплиновани како бисмо што брже и са мање последица изашли из кризе изазване епидемијом корона вируса.

Он је рекао да Град дистрибуира маске свима који морају да буду на терену, те поред радника градских предузећа и органа, маске је Град набављао и за раднике Поште, ЕПС-а, као и таксистима. Он је подсетио да је најављено да ће следеће недеље неколико милиона маски стићи у Србију, па ће кренути њихова дистрибуција ка апотекама широм земље.

извор: novisad.com
фото: Град Нови Сад

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *