Нови Сад: Почела дезинфекција улаза стамбених зграда, аутобуских стајалишта…    

Након заседања Градског штаба за ванредне ситуације, донете су мере да новосадска „Циклонизација“, ЈКП „Стан“ и ЈКП „Градско зеленило“ истог дана почну и са дезинфекцијом улаза стамбених зграда (улази, гелендери, холови зграда, ходници, лифтови). Реч је о ширем сету мера које Град Нови Сад координира у циљу заштите здравља грађана и спречавању ширења корона вируса, а специјализоване екипе су током дана изводиле третмане у зградама на Подбари и у Старом граду. Наредних дана, систематска акција ће се ширити од центра града према ободима.

Спроведени третмани дезинфекције биће прописно обележени у циљу обавештења на сваком улазу објекта колективног становања. Третмани дезинфекције нису опасни по станаре зграда након извођења. У наредном периоду након завршетка Подбаре и Старог Града екипе оперативаца бице усмераване на остале делове града: Лимане, Грбавицу, Адамовићево насеље, Роткварију, Телеп, Сателит, Ново насеље, Банатић, Детелинару, Клису …

Акција дезинфекције ће се ширити од центра града према ободима, кажу у „Циклонизацији“ за Танјуг.

“Препоручујемо стамбеним заједницама да без обзира на наше мере, договоре са предузећима или појединцима које им одржавају хигијену улаза, што чешћу дезинфекцију површина са којима су грађани у сталном контакту, а то су кваке, држачи, ограде, прекидачи и слично”, каже портпарол Циклонизације Дарио Аћимовић.

Напомиње се да је реч о додатним мерама заштите и да грађани никако не смеју да престану са применом већ препоручених хигијенских и санитарних мера самозаштите и превенције које треба да прекину ширење корона вируса.
Подсећамо да је у оквиру ових додатних превентивних мера, „Циклонизација“ још током викенда увела рад и у трећој смени и почела редовну дезинфекцију свих аутобуса ЈГСП „Нови Сад“ који се користе.

„Током викенда, а у оквиру додатних превентивних мера, Циклонизација је увела рад и у трећој смени и почела редовну дезинфекцију свих аутобуса ГСП-а и преко 50 основних и средњих државних школа, а третмани дезинфекције свакодневно се изводе у низу јавних објеката. Дезинфекција се изводи и у пословницама Информатике и других јавних предузећа, просторима свих градских управа, као и зградама судова, правобранилаштва, у Скупштини града, Градској кући, просторијама матичара, инспекција, робних резерви“, каже Аћимовић.

Објашњава да третмане изводе дезифицијенсом који делује на све типове вируса, бактерија и гљивица. Дезифицијенс се аплицира ручним пумпама, електричним и моторним аеросол генераторима и леђним моторним прскалицама.

Он напомиње да имају довољно екипа, да су увећали број људи на терену, те да су им у испомоћ стигли радници Градског зеленила и „Стан“-а, који су обучени да обављају дезинфекцију. Ти радници, каже Аћимовић, помажу пре свега за улазе зграда.

Третмани дезинфекције свакодневно се изводе и у низу јавних објеката. Дезинфекција се свакодневно изводи и у пословницама „Информатике“ и других јавних предузећа, просторима свих градских управа, као и зградама судова, правобранилаштва, у Скупштини града, Градској кући, просторијама матичара, инспекција, робних резерви.

Третмани се изводе дезифицијенсом који делује на све типове вируса, бактерија и гљивица. Дезифицијенс се аплицира ручним пумпама, електричним и моторним аеросол генераторима и леђним моторним прскалицама, а у акцији дезинфекције улаза стамбених зграда поред оперативца „Циклонизације“, учествују и тимови обучених оперативаца ЈКП „Стан“ и ЈКП „Градско зеленило“.

„Пратили смо епидемиолошку ситуацију у свету и Европи и у претходним месецима обезбедили додатне количине препарата за дезинфекцију. Набављена је и довољна количина заштитних одела, маски, рукавица и наочара за све оперативце. Наши стручњаци у сарадњи са градском управом, прате стање са епидемијом и уколико буде потребе примењиваћемо и нове мере које препоруче епидемиолози“, каже Аћимовић.

Он апелује на грађане који заказују третмане дератизације и дезинсекције у својим становима, да се током епидемије придржавају препорука понашања које ће добити од стручњака „Циклонизације“ у Кол  центру.

Придржавање тог протокола штити од преношења вируса и саме грађане, али и оперативце „Циклонизације“.

Такође, 16. марта, екипе су третирале аутобуска стајалишта на територији Града Новог Сада и Међумесну аутобуску станицу, док је од јуче увече почело третирање и објекта Железничке станице. Екипе ће ове објекте наставити континуирано да третирају.

Мере ће бити на снази све док за тим буде било потребе.

извор: Танјуг, РТВ
фото: РТВ (Марина Блашковић)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *