Нови Сад заштитио још четири столетна стабла као споменике природе

Нови Сад – Одборници Скупштине града донели су на последњој седници одлуку да још четири стабла у Новом Саду постану споменици природе. Предлог за овакву одлуку дали су Управа за заштиту животне средине и Покрајински завод за заштиту животне средине. Свако од ова четири стабла старо је око сто година.

Од пре неколико дана, новосадски споменици природе су стабло гинка код хотела „Парк“, храст лужњак на Петроварадинској тврђави и стабла копривића и тисе у Улици Мирослава Антића. О овим стаблима ће даље бринути Град и Покрајински завод уз помоћ Градског зеленила.

Како се наводи у одлуци о проглашењу споменика природе, храст лужњак на Петроварадинској тврђави је висок 26 метара са крошњом од 20 метара и стар је више од 100 година, док је стабло гинка код хотела „Парк“ високо 14 метара са крошњом од 8,2 метра и старо је око 100 година. Стабло копривића у Улици Мирослава Антића је високо 21 метар са крошњом од 22 метра и старо је између 80 и 90 година, док је стабло тисе, које је педесетак метара даље у истој улици, високо 12 метара са крошњом 9,8 метара и старошћу од 100 година. Сва четири стабла се од сада налазе у режиму заштите трећег степена.

Иначе, у Новом Саду већ дуго се под заштитом налази шест појединачних стабала: копривић у Улици Модене, амерички платан на Сајлову, амерички платан у Пољопривредној школи у Футогу, платан у дворишту ОШ „Милош Црњански“, дуд на ченејском салашу и јаворолисни платан у дворишту касарне „Арчибалд Рајс“.

Извор: 021, новисад.ком
фото: пззп.рс

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *