Нови Сад: Већина пијаца почела да ради, отворене од 7 до 14 сати

Већина зелених пијаца у Новом Саду, осим Темеринске, Најлон и оне у Сремској Каменици, отворене су од јутрос у седам сати и радиће до 14 часова, каже градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, у изјави за Танјуг.

Осим пијаца, дозвољен је и рад занатских радњи, продајних места за аутомобиле, мотоцикле, кројачке, обућарске радње и слично.

“Ноћас је рађена дезинфекција пијаца, оне раде од 7 до 14х. Не раде једино пијаце у темеринској, Најлон и пијаца у Сремској Каменици, јер по габаритима и капацитетима не задовољавају критеријуме који су сада битни, у смислу међусобне удаљености продаваца и удаљености продаваца од купаца и зато их нисмо отворили”, каже Вучевић.

Он подсећа да би алтернатива за грађане из тих делова града или из Сремске Каменице, могле да буду пијаце у Петроварадину или Лиманска.

Како каже, прописане су превентивне мере здравствене заштите на пијацама.

“Обавеза је да сви продавци имају заштитну опрему, потом није обавезно, али је препоручљиво да, ко може, стави најлоне између продавца и купца, у висини лица и груди, тако да се остави простор за несметану размену робе. Водићемо рачуна о броју људи који улазе на пијаце, па ће редарска комунална служба контролисати, да не би опет довели до тога да се већи број људи концентрише што би могло, не дај боже, да угрози здравље грађана”, каже Вучевић.

Каже да, према информацијама које је добио из “прве руке”, данас најбоље ради Рибља пијаца, али да је важно да су и остале почеле, јер је претходне две недеље, како каже, био велики притисак људи да зелене пијаце буду отворене.

“Оне су почеле да раде, истина у нешто рестриктивнијем систему, није то исто као пре епидемије, али је важно да су оне почеле да раде, велики је притисак био претходних недеља да отворимо пијаце. Данас смо спремни да крену са радом, да људи могу да привређују, продају своју робу, грађани да купују”, рекао је Вучевић.

Нови Сад је био међу првим градовима који је затворио пијаце.

Према Вучевићевим речима, то се показало као исправна и оправдана одлука, ако се погледају резултати које Нови Сад има, у смислу целокупне ситуације у вези са бројем оболелих.

извор: РТВ
фото:РТВ (Јарослав Пап)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *