Нових седам преминулих од короне и 284 новооболелих

У Републици Србији је до 15 часова 5. априла 2020. године регистровано укупно 1.908 потврђених случајева COVID 19.

Од последњег извештаја до 15 часова тестирани су узорци 959 особа од којих је 284 позитивно. Хоспитализовано је 1082 пацијената, а 88 пацијената се налази на Сајму. На респиратору је укупно 98 пацијената.

ковид, биланс, 05, 04,

До 15 часова у Србији је укупно тестирано 7.360 особа које су испуњавале критеријуме дефиниције случаја. На жалост од претходног извештаја имамо и нових седам (7) смртних случајева, односно укупно 51.

Преминуло је пет (5) особа мушког пола, и две (2) особе женског пола.

Просек њихових година је 64,2 и сви су имали коморбидитете, односно више других придружених болести које су допринеле нежељеном исходу.

Кон: Бројке кажу да смо у узлету епидемије, држати се мера

Епидемиолог Предраг Кон је изјавио данас да бројке несумњиво указују да се налазимо у узлету епидемије корона вируса и његовом убрзаном преношењу и да због тога треба што чвршће да се придржавамо мера и смањујемо што више социјалне контакте.

Кон је рекао на конференцији за новинаре да је узлет епидемије био очекиван, као и да немамо други излаз него да се још више придржавамо мера и смањујемо међусобне контакте.

Каже да ће бити настављено тестирање, као и да примарна здравствена заштита од данас, када је реч о Београду, преузима тежиште борбе и да ће се већина оних са лакшом инфекцијом тестирати у тим „ковид амбулантама“.

„Успећемо тако да откријемо лакше оболеле, који су преносиоци и да их изолујемо“, рекао је он.

Поручио је да морамо да останемо кући како вирус не би могао да преживи.

До данас у 15 сати укупно је тестирано 7.360 особа. Кон је истакао да је 88 пацијената смештено на Сајму.

“Јасно се види пета недеља, налазимо се у узлету епидемије”, рекао је Кон и додао да је неопходно додатно смањити социјалне контакте.

Кон и Кисић о зараженим међу медицинским радницима

Епидемиолог Предраг Кон рекао је данас да је у болници Народни фронт 46 позитивних на корону медицинских радника и да нема података да је настало погоршање. За Драгишу Мишовић нема, како каже, непосредно податке да је било нешто посебно.

Указао је да на Бежанијској коси, на Одељењу хематологије, има шест пацијената који су тестирани, а од њих један је Ковид позитиван.

Тај пацијент, како је пренео Кон, наставио је лечење због акутне леукемије у тој болници, али је изолован.

Троје даљих пацијената имало је клиничке знаке, те на рентгенолошким снимцима постоји сумња, али су негативно тестирани, те су такође издвојени.

Пренео је да је тестирано и још 10 здравствених радника, па је констатовано код три медицинске сестре и лекара да су позитивни, додајући да нису сви на истом одељењу, те да су и они изоловани.

Њихови контакти се прате и биће још додатно тестирани, ако покажу било какве симптоме, најавио је он.

Кон је указао да је спроведено одвајање у тој „нон Ковид » болници, да они немају адекватну заштитну опрему која је планирана за корона болнице, тако да ће тражити додатна средства због непосредне ситуације.

Кисић-Тепавчевић изнела је податак да је у Општој болници у Ваљеву 11 радника позитивно тестирано и 180 особа се налази у кућној изолацији. Те особе нису, како је објаснила, још тестиране, јер није временски период када то треба урадити.

Када истекне период кућне изолације, ако нема ниједан знак симптома, биће тестиране пре него што се врате на радне задатке, подвукла је она подсећајући да та болница има 1.241 здравствени радник. У болници у Ћуприји позитивно је тестирано 40 здравствених радника, од којих је седам хоспитализовано, пренела је Кисић-Тепавчевић.

Казала је да та болница има 880 запослених, те додаје да прерасподелом у оквиру одељења може да се организује несметани рад, као и у Ваљеву.

Кисић-Тепавчевић је истакла да не жели да остане било какво зрнце сумње да се нешто крије, али да искрено мора рећи да понекад неке информације сазна тек од новинара.

„Ви радите одлично ваш посао, а ми смо распоређени на одређеним пословима И када дођемо у базу тек видимо информације. Не крије се ниједна информација, нити једна особа која је инфицирана, нити је било коме то потребно. Имајте разумевања ако питате за одређену установу ако не знамо тачне бројеве, да разлог није то што не водимо рачуна о томе, већ је нама битније да су све особе које су сумњиве и до момента док се не потврди сумња да знамо да су издвојене са посла да се инфекције не би могла ширит“, објаснила је она.

извор: ТАНЈУГ, РТВ
фото: covid19.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *